Házkutatást tartottak a pedofil ügyeket elhallgató lyoni érsekségen

Fotó: AFP / ERIC CABANIS

-

Az is elképzelhető, hogy huszonöt évig titkolták egy gyermekeket molesztáló pap tetteit.


Szerdán házkutatást tartottak a francia hatóságok a lyoni érsekség irodáiban. Az egyházmegye több tagját, köztük az ország egyik legbefolyásosabb katolikus vezetőjének számító Philippe Barbarint is azzal gyanúsítják, hogy elhallgatták a tudomásukra jutott, kiskorúak szexuális bántalmazását érintő ügyeket.

lyoni érseki hivatal közleményben tájékoztatott a házkutatásról és arról, hogy átadta a nyomozóknak azokat a dokumentumokat, amelyek az igazságügyi szervek segítségére lehetnek ezeknek a - fogalmazásuk szerint - "fájdalmas eseményeknek" a felderítésében.
A vizsgálat azzal párhuzamosan indult, hogy január végén eljárás kezdődött a 70-es éveiben járó Bernard Preynat ellen. A pap beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.
Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás miatti panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük a 65 éves Barbarin ellen. Barbarin egy februári interjújában azt mondta, hogy 2007-2008 táján értesült Preynat tetteiről.
A lyoni érseki hivatal szerdai tájékoztatásában kiemelte, hogy Barbarin bíboros számtalanszor kifejezte együttműködési szándékát az igazságszolgáltatással, és továbbra is "rendelkezésére áll". A lyoni egyházmegye körüli botrány miatt március 15-én a francia püspöki konferencia elnöke, Georges Pontier is megszólalt, és nyomatékosította: az ügy érintettjei számára elsőbbséget kell, hogy élvezzen az igazság kiderítése. A lyoni érsek ugyanezen a napon kijelentette, hogy soha nem fedezett pedofil eseteket.