Házkutatást tartottak a francia Nemzeti Front székhelyén

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN

-

A hatóságok gyanúja szerint az euroszkeptikus párt az Európai Parlamenthez, asszisztensnek jelentette be húsz vezetőjét, hogy fizetést biztosítson nekik. A Nemzeti Front szerint politikai akció folyik ellenük.


Házkutatást tartott a francia rendőrség szerdán a Nemzeti Frontnak (FN) a Párizshoz közeli Nanterre-ban található székhelyén, a Marine Le Pen vezette párt európai parlamenti képviselői asszisztenseinek járó kifizetésekkel kapcsolatos állítólagos visszaélések ügyében indult vizsgálat keretében – közölték a hatóságok. Kedden ugyanezen ügyben a pártalapító Jean-Marie Le Pen házát a főváros Saint-Cloud nevű elővárosában, valamint a személyi titkára, Gérald Gérin irodáját és egy, a párthoz közeli könyvvizsgáló irodáját kutatták át a nyomozók.

Az Európai Parlament 2015 márciusban fordult EU csalás elleni hivatalához (OLAF), mert arra gyanakszik, hogy az FN képviselői visszaéléseket követnek el az EP-képviselők asszisztenseinek járó kifizetésekkel. Martin Schulz, a parlament elnöke az után értesítette az unió korrupció elleni ügynökségét, hogy kiderült, 20 ember, akinek asszisztensi munka címén az EU költségvetéséből utalnak fizetést, a Nemzeti Front dokumentumaiból ítélve a párt országos vezetésének tagjai. A kettős tisztség azt sejteti a nyomozóhatóság szerint, hogy az érintettek nem kizárólag az EP-nek végeznek munkát.

Az OLAF-hoz eljuttatott dokumentumok alapján a párizsi ügyészség rendelte el a házkutatásokat az ügyben. Az Európai Parlament arra emlékeztetett, hogy a brüsszeli és strasbourgi fizetésekből „nem lehet a parlament politikai csoportjaival vagy politikai pártokkal kötött szerződéseket finanszírozni”. A francia nyomozók most azt próbálják megállapítani, hogy a Nemzeti Front az EP-asszisztenseknek fenntartott pénzekből fizeti-e a munkatársait, mégpedig úgy, hogy fiktív módon Strasbourgban jelenti be őket. Ha a gyanú beigazolódik, törvénytelen pártfinanszírozás és bizalommal való visszaélés miatt indulhat eljárás. A Nemzeti Front visszautasítja a vádakat.

A Nemzeti Front szerdai közleményében elítélte „a politikai akciót”, amelyet a párt szerint Francois Hollande francia államfő és Manuel Valls francia kormányfő kezdeményezett „azzal a céllal, hogy akadályozza, ellenőrizze és megfélemlítse a patrióta ellenzéket”.