Házkutatás a Quaestornál, előzetesben három Buda-Cash-es

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen – erősítette meg az MTI értesülését az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán a Quaestor cégcsoport székházában zajló házkutatással összefüggésben. Azt közölték, hogy e nyomozás keretében hajt végre házkutatásokat a rendőrség.


Papp Gábor, Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató jogi képviselője is megerősítette a Quaestornál zajló házkutatás hírét. Szerda délután elmondta: a jelenleg is a Váci úti székházban tartózkodó ügyfele és a dolgozók együttműködnek a hatóságokkal. Hozzátette: a cégcsoportnak mind a 634 dolgozója azon dolgozik, hogy egyetlen befektetőjüket se érje kár.

Az ügyvéd az MTI-nek azt is megerősítette, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, de az ügynek nincs gyanúsítottja.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A cég indoklása szerint „a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit".

Az MNB kedden felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.


A Buda-Cash-ügyben is pörögnek

Előzetes letartóztatásba helyezett három embert a Buda-Cash-ügyben szerdán a Fővárosi Törvényszék. Póta Péter, a bíróság szóvivője elmondta: a törvényszék mindhárom gyanúsított esetében harminc napra rendelte el a kényszerintézkedést a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatásának veszélyeztetésére hivatkozva. Az MTI úgy tudja, az egyik előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatója, résztulajdonosa is.

A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés gyanúját keltő esetek miatt. A Magyar Nemzeti Bank feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrség hétfőn tíz embert állított elő: egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki.