Házkutatás Párizsban, egy mecset közelében

Fotó: MTI/MTVA / Yoan Valat

-

Házkutatásokat tartottak csütörtök délután a francia rendőrség elitalakulatai a főváros egyik kerületében. Az Argenteuilben tartott akciónak nincs köze a múlt heti 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadáshoz.


A francia hírtelevíziók tudósításai szerint az akció egy mecset és egy muszlim könyvesbolt közelében történt, de célpontjai magánszemélyek lakásai, és nem az intézmények voltak. A bombakereső kutyák és a kommandósok egyelőre sem fegyvert, sem robbanószereket nem találtak, húsz embert előállítottak.

Az akciót egy tervezett erőszakcselekmény miatt érkezett névtelen bejelentés alapján indította a rendőrség.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig Washingtonból telefonon azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy „nincs mese”, Európa biztonságának helyreállítása érdekében le kell győzni az Iszlám Államot - jelentette ki csütörtökön az MTI-nek Washingtonból telefonon nyilatkozva A tárcavezető az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdő nemzetközi koalíció országainak tanácskozásán vesz részt, amelyet John Kerry amerikai külügyminiszter vezet. Szerinte a helyzet okai egyértelműek: részben az, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet olyan mértékben destabilizálta Európa déli szomszédságát, hogy onnan millióknak kell elmenekülniük Európa felé is. Emlékeztetett arra, hogy "mi azon 23 ország közé tartozunk, amely katonákat is küld az Iszlám Állam elleni harcba, jelenleg is 126 magyar katona szolgál Észak-Irakban, az év végére pedig létszámuk 150-re nő majd. Továbbá másfél milliárd forintot ajánl fel arra, hogy a majdani szíriai újjáépítés során Magyarország felépítsen egy modern kórházat Szíriában.