Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Hazavitte eltemetni halott gyermekeit a szíriai menekült apa

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

Hazavitte és a lerombolt, háború dúlta Kobaniban temette el halott kisfiait és feleségét az a férfi, aki családjából egyedül élte túl, hogy a tengeren át megpróbált eljutni a görögországi Kósz szigetére. A hároméves Aylanról készített fotók bejárták a világsajtót, és óriási felháborodást keltettek. Ez volt a közvetlen előzménye annak, hogy ezen a héten az uniós belügyminiszterek újra megpróbáltak előrébb jutni a menekültválság megoldásában.


"Papa, kérlek, ne halj meg", ezek voltak nagynénje szerint az utolsó szavai a 3 éves Aylan Kurdinak, akit édeasapja hiába próbált kimenteni a tengerből. A kisfiú, 5 éves bátyja és édesanyjuk akkor haltak meg 8 másik menekülttel együtt, amikor elsüllyedt a rozoga csónak, amellyel Törökországból Görögországba próbáltak jutni. 2000 eurót fizettek azért, hogy megpróbálkozhassanak az úttal, miután már három évet töltöttek Törökországban.

A család eredetileg Kanadába szeretett volna menni, és azért vágott neki Európának, mert Kanada elutasította kérelmüket, amellyel úgynevezett G5 menekültstátuszhoz szerettek volna jutni. Ez lehetővé teszi, hogy legalább 5 kanadai állampolgár anyagi és lelki segítségével be lehessen utazni az országba. A Kurdi családot azért utasították el, mert az ENSZ nem regisztrálta őket menekültként., mesélte a sajtónak az apa, Abdullah Kurdi nővére, aki már 20 éve él Vancouverben.

A gyászoló apa már csütörtökön azt nyilatkozta, hogy többé nem akar Európába menni, inkább hazatér Kobaniba, hogy eltemethesse szeretteit. Reméli, hogy családjának halála arra ösztönzi majd az arab országokat, hogy segítsék a szíriai menekülteket.

Kobani egy főként kurdok által lakott város Szíriában, a török határ közelében, amelyet a kurd fegyveresek tavaly januárban foglaltak vissza az Iszlám Államtól. A dzsihádista szervezet azóta megpróbálta visszavenni a települést, amit szinte teljesen elpusztítottak a harcok.