Hazavisz 12 menekültet a pápa

Fotó: MTI/EPA/Maurizio Brambatti / MTI/EPA/Maurizio Brambatti

-

Az egyházfő szombaton látogatott Leszbosz szigetére.


A görög sziget Európa fő belépőpontja lett az elmúlt évben, sok menekült érkezett ide ugyanis Törökországból. Ezért is tartotta fontosnak Ferenc pápa, hogy meglátogasson egy háromezer fős tábort.

A Vatikán az utazás előtt hangsúlyozta, hogy a programot humanitárius és vallási megfontolások hozták létre, azt nem szabad a kitoloncolások bírálataként értelmezni.

Az Independent értesülései szerint a pápa a látogatás után hazavisz 12 menekültet – ezt később a Vatikán is megerősítette közleményében. Eszerint három szír család, köztük hat gyerek vendégeskedhet az egyházfőnél.

A korábbi hírek egyébként arról szóltak, hogy a pápa 8 szírit és két afgánt vitt volna haza. Ez a választás akár szimbólikus is lehetett volna, hiszen amíg a szíriaiak nagy részével befogadó az európai államok többsége, addig az afgánok elől jellemzően lezárják a határokat, mondván, ők nem kapják meg automatikusan a menekültstátuszt. Teszik ezt a különbségtételt mindazok ellenére, hogy az Európába érkező migránsok negyede érkezik Afganisztánból.

A pápa várhatóan fel fog szólalni annak érdekében is, hogy az uniós tagállamok ne feledkezzenek meg a Görögországban maradt menekültekről, találjanak nekik új hazát. „A menekültek nem pusztán számok, hanem emberek, akiknek van arcuk, nevük, történetük, és így is kellene kezelni őket” – hangsúlyozta a látogatás során Ferenc pápa.


Európa emberségének és szolidaritásának csődjelentése

A pápa egyébként I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni ortodox érsek társaságában járta be a tábort, könnyező és segítséget kérő menekültek fogadták őket. Többen sírtak, illetve a „szabadság, szabadság” szavakat skandálták, ahogy Ferenc pápa és a két másik vallási vezető üdvözölte az ott lakókat.


A menekült gyerekek rajzokat ajándékoztak a Vatikán vezetőjének, és fecnikre írt üzeneteket dugdostak a mellettük elhaladó pápa kezébe. Egy fiatal nő áttörte a rendőrségi kordont, az egyházfő lába elé vetette magát, és a sírástól elcsukló hangon azt mondta, menni akar.

Ieronimosz élőben közvetített beszédében a menekültválságot Európa „embersége és szolidaritása csődjelentésének” minősítette. I. Bartolomaiosz szavaival közvetlenül a menekültekhez fordult, és azt hangsúlyozta, hogy aki tőlük fél, az még sosem nézett a szemükbe, és sosem látta a gyerekeiket.

A három vallási vezető közös nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy „bátor” választ adjon e humanitárius válságra és annak kiváltó okaira. A dokumentum elismerte az eddigi erőfeszítéseket, azonban szélesebb körű nemzetközi konszenzust sürgetett, és a jogállamiság, az emberi jogok és a kisebbségek védelme, az embercsempészek elleni küzdelem, a veszélyes útvonalak megszüntetése és a megbízható áttelepítési eljárások kidolgozása érdekében egy támogató program elindítására buzdított.