Hazavágynak a Londonba szökött oligarchák

Fotó: Evgeny

-

Putyin szóvivője szerint minden eset egyedi, és a megállapodás nem lesz gyors.


Tizenhat, az Egyesült Királyságba menekült orosz üzletember jelezte Moszkvának, hogy hajlandó lenne hazatérni. Ügyüket a Kreml a bűnüldöző szervekkel együtt fogja mérlegelni – mondta Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője.

A hazavágyó üzletemberek listáját Borisz Tyitov üzleti ombudsman, a Növekedés Pártjának elnökjelölt-aspiránsa vitte Londonból és adta át a múlt hét végén Vlagyimir Putyinnak. Tyitov szerint az érintettek elleni büntetőeljárást felül lehetne vizsgálni. Az ombudsman kezdeményezné, hogy azok nevét, akiknek bűnössége nem bizonyított, töröljék az Interpol körözési listájáról.

Peszkov szerint a 16 üzletember ügyeit aligha fogják azonos módon kezelni, mert mindegyikük esete egyedi, és szerinte a munkához időre lesz szükség.

Az érintettek némelyike már 20 éve emigrált. Folyamodványaikat 80 oldalon fejtették ki, és azt írták, kényszerből hagyták el Oroszországot és visszatérve bekapcsolódnának a gazdaság fejlesztésébe. Kérték az ellenük indított büntetőeljárások jogszerűségének felülvizsgálatát, és hazatérésüket kárpótláshoz és jogi garanciákhoz kötötték.

A hazatérés lehetőségét Alekszej Smatko, Jevgenyij Petrov, Azamat Kuldigusev, Szergej Kapcsuk, G. Trefilova, Jevgenyij Rizsov, Viktor Lamas, Alekszej Bazsanov, Alekszandr Gyelisz, Pavel Vlaszjuk, Alekszandr Bajgusev, Andrej Kakovkin, Konsztantin Gyulgerov, Vlagyimir Zjuzin, Vaszilij Gyakun és Leonyid Kurajev kérte.