Hazautalt pénzek javítják a magyar mérleget

Fotó: AFP / PEDRO ARMESTRE

-

A tartósan külföldön dolgozók kevesebbet utalnak Magyarországra.


A Magyarországra érkező külföldi munkavállalói jövedelmek és átutalások GDP-arányos értéke 3,3 százalék, ami a közép- és délkelet-európai, illetve a balti államok 10 százalékhoz közeli arányát tekintve mérsékeltnek mondható, a szűken vett kelet-közép-európai régióbeli adatot viszont kismértékben meghaladja – írja a Világgazdaság egy jegybanki kutatásra hivatkozva.

A Hitelintézeti Szemlében megjelent tanulmány szerint a hazautalások az utóbbi negyedévekben a GDP közel 3 százalékával mérsékelték a jövedelemegyenleg hiányát és növelték a folyó fizetési mérleg többletét.

A hazautalások nagy része azoktól származik, akik átmenetileg vannak külföldön. A tartósan külföldön dolgozóktól kevesebb pénz érkezik: átutalásaik az elmúlt években a GDP 0,5 százaléka közelében alakultak.

Az átmeneti külföldi munkavállalás szempontjából a legfontosabb célországok a magyar munkavállalók számára Németország és Ausztria. Tavaly az összesen közel 3,5 milliárd eurót kitevő munkabér mintegy háromnegyede ebből a két országból származott.