Hazatértek a magyar Gripenek a Baltikumból

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar gépek négy hónapig vettek részt a balti államok légterének védelmében a NATO-együttműködés keretében. Spanyol katonáknak adták át a szolgálatot, de 2019-ben újra a magyarok jönnek.


Hazatért Litvániából a magyar légierő több mint nyolcvan katonája és négy Gripen repülőgépe, a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti missziója sikerrel zárult – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a magyar kontingens pénteken, helyi idő szerint 9 órakor adta át a szolgálatot Litvániában az őket váltó spanyol katonáknak.

„A magyar pilóták nemcsak helytálltak, hanem felkészültségükkel elismerést vívtak ki a parancsnokoknál és a NATO Németországban található Egyesített Légivezetési Központjánál is” – idézték a közleményben Simicskó István honvédelmi minisztert. A magyar misszió 2015 szeptemberétől négy hónapon át vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, hozzájárulva ezzel a szövetség biztonságához.

A Baltic Air Policing (BAP), azaz a baltikumi légtérrendészeti misszió keretében Magyarország vezető nemzetként, Németországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt teljesítette küldetését. A misszió során a magyar vadászpilóták több mint 430 órát töltöttek levegőben. Szeptember elseje óta huszonötször riasztották a Litvániában állomásozó magyar Gripeneket, és ezenfelül 101 gyakorlóriasztást is kaptak.

„A légtérrendészeti feladatok ellátásával hazánk is belépett azon NATO-tagállamok közé, amelyek képesek a légierejüket az országhatáron túl is alkalmazni” – fogalmazott a HM, hozzátéve, hogy Magyarország első alkalommal vett részt a küldetésben, és vállalta, hogy 2019-ben ismét ellátja négy hónapon át a balti országok légtérvédelmét.