Hazaszállítják az isztambuli merénylet izraeli sérültjeit

Fotó: ILHAS NEWS AGENCY / STR

-

A szombaton elkövetett robbantásos merényletben összesen 36 ember sérült meg, közülük tízen izraeliek. A négy halálos áldozat közül legalább ketten szintén izraeliek, egyikük pedig iráni állampolgár volt.


Még szombat éjjel Tel-Avivba érkezett három könnyebben, illetve közepesen megsebesült turista, őket a repülőtérről egyenesen egy kórházba vitték. Két másik, könnyebb sérülést szenvedett ember is hazautazott Izraelbe.

Az öngyilkos merénylet éppen egy izraeli turistacsoport mellett történt, Isztambul sétálóutcáján. A hatóságok nem találtak arra utaló jelet, hogy a támadás kifejezetten izraeliek ellen irányult volna. A robbantásért egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, de a török hatóságok szerint az Iszlám Állam vagy a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK gyanúsítható az elkövetésével.

Reuven Rivlin izraeli államelnök és Ahmet Davutoğlu török kormányfő is részvétét fejezte ki az izraeli halálos áldozatok családtagjainak. Ugyanakkor már szombaton este menesztették a Törökországban kormányon lévő párt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik helyi illetékesét, mert a történtek után egy Twitter-bejegyzésében – hatalmas török és izraeli felháborodást okozva – azt írta: „kár, hogy nem halt meg minden izraeli a merényletben”.