Házasodhatnak a melegek Nagy-Britanniában

Fotó: AFP Photo/Mauricio Lima / AFP Photo/Mauricio Lima

-

A jogszabály már tavaly nyáron megszületett, előtte hosszasan tárgyaltak a témáról a londoni parlament két házában. Most lépett érvénybe.


Több pár azonnal élt is a lehetőséggel: sok helyen már éjfélkor kinyitottak az anyakönyvi hivatalok, lehetett polgári esküvőt tartani. A törvénymódosítás az egyes egyházakat nem kötelezi arra, hogy vallási ceremónia keretében adjanak össze meleg párokat – ők nem  is álltak a jogszabály mögé.

A módosítást a brit Konzervatív Párt, a vele koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt hivatalosan mind támogatta, az alsóházi konzervatív frakción belül viszont sokan ellenezték.

Egyelőre csak Angliában és Walesben házasodhatnak a melegek, Skóciában várhatóan októberben lép életbe a jogszabály. A Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország nem tervez hasonló törvénymódosítást.


Érvényes michigani melegházasságok

Közben az amerikai kormány pénteken elismert közel 300 melegházasságot, amelyet Michigan szövetségi államban kötöttek. A szövetségi állami elismerésre, egy szövetségi fellebbviteli bíróság döntésére viszont még várni kell.