Hazarendelték a hollandiai magyar nagykövetet

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A budapesti külügy a távozó holland diplomata interjúja miatt szakítja meg a legfelsőbb szintű kapcsolatot Hollandiával.


Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt. A külügyminiszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával. Az ügyvivői szintű kapcsolat marad.


A magyar ügyvivőt pedig arra utasította Szijjártó, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban utasítsa vissza Hollandia nagykövetének kijelentéseit, és kérjen magyarázatot.

A miniszter azt mondta, "Magyarország nem egy bokszzsák", illetve, hogy "a meghunyászkodás politikája lehet, hogy szokás volt eddig Magyarországon, de most már nem az." Szijjártó Péter közölte, "ha a hollandok így szeretnék folytatni a kétoldalú kapcsolatot, akkor majd mi is így folytatjuk."

Szijjártó Péter emellett azt is mondta, hogy ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.