Hazarendelte az osztrák nagykövetét Görögország

-

Görögországot nem hívták meg a Bécsben rendezett migrációs konferenciára. Ausztria megérti, ha Görögország feszült.


Nikosz Kociasz külügyminiszter azért hívta haza nagykövetét Bécsből, hogy "megőrizze a görög és az osztrák állam, illetve azok népei közötti baráti kapcsolatokat" - áll a közleményben.

Görögország korábban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szerdán Bécsben rendezett, a migrációs válság lehetséges megoldásait tárgyaló nyugat-balkáni konferenciára nem kapott meghívót. A görög külügyminisztérium úgy vélte: "egyoldalú és egyáltalán nem barátságos" az, hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti. Athén szerint Macedónia Ausztria "felbujtására" zárta le a Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, és csak irakiakat és szíriaiakat enged át.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán "szégyennek" nevezte azt, hogy Görögország meghívása nélkül, és az EU által biztosított kereteken kívül rendezett Ausztria konferenciát.

Athént bírálatok sokasága érte már uniós országok részéről a menekültáradattal kapcsolatban, mert szerintük Görögország nem megfelelően kezeli a válságot. Az említett bécsi konferencián Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter kijelentette, Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése, hanem továbbra is azt segíti elő, hogy az emberek minél gyorsabban átjussanak az országon.

A nagykövet visszahívása után az osztrák külügyminisztérium "hűvösen" reagált. "Ausztria megérti a Görögországban kialakult feszültséget, miután növekszik az országra nehezedő nyomás a migrációs áradat csökkentésében való részvétel miatt" - olvasható az új közleményben. Minden országnak jogában áll visszahívni diplomatáit, ugyanakkor remélhetőleg Görögország átgondolja a történteket, tette hozzá Ausztria.