Hazard már többet ér az átigazolási piacon, mint Ronaldo

Fotó: MTI / AP / Kirsty Wigglesworth

-

Egy svájci sporttudományi cég számításai szerint a Chelsea belga sztárjában több potenciál van, mint a háromszoros aranylabdás portugálban.


A Sporttudományok Nemzetközi Központjához (CIES) tartozó svájci Football Observatory számításai szerint az öt európai top ligában futballozó focisták transzferpiaci értékét nézve Cristiano Ronaldo leszorult a dobogóról, ahol eddig Lionel Messi és Neymar mögött a harmadik helyet foglalta el. A Real Madrid portugál sztárjának helyét a Chelsea belga játékosa, Eden Hazard vette át.


Messi első helye vitán felüli, és a spanyol uralom sem meglepő az élmezőnyben


A Football Observatory a maguk által fejlesztett „exkluzív algoritmus” alapján végzi a számításokat. Az egyenletben figyelembe vesznek a játékos teljesítménye mellett olyan összetevőket is, mint az életkora, a posztja, azt, hogy meddig érvényes a szerződése, illetve, hogy hogy teljesít a klubja, valamint hazája válogatottja – így születik meg ez a táblázat.

Az összeállítást Lionel Messi vezeti, aki a maga 250 millió eurós piaci értékével közel 100 millió eurót ver a második helyezett Neymarra. A harmadik pedig Hazard, aki még csak 24 éves, szemben Ronaldóval, aki már 30. A belga kontraktusa 2020-ig szól, Ronaldóé 2018-ig. A Chelsea megnyerte az előző angol bajnokságot (még, ha most bukdácsol is), a Real viszont tavaly trófea nélkül maradt. Hazard válogatottja, a belga csapat jelenleg vezeti a FIFA világranglistáját, amelyen Portugália a 7.

Ugyancsak Hazard mellett szól, hogy miközben Ronaldo arról nyilatkozik, hogy madridi szerződése lejárta után már az amerikai bajnokságban (MLS) való szereplést sem zárja ki, addig éppen a Real frissen kinevezett edzője, Zinedine Zidane első számú célpontja Eden Hazard lesz a csapat megerősítésére.