Hazamehet Simon Gábor

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Börtönből házi őrizetbe kerül Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese, akit felbujtóként közokirat-hamisítással vádolnak.


„A gyanúsított és védője jogorvoslati kérelme részben eredményre vezetett”
– áll a Fővárosi Törvényszék határozatában, amelynek értelmében Simon Gábor elhagyhatja a börtönt és hazatérhet. Simon ügyvédje, Nagy István is megerősítette a Népszavának, hogy védencét házi őrizetben tartják, azaz nem hagyhatja el otthonát, a rendőrök pedig ezt naponta kétszer ellenőrzik. A törvényszék szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a volt politikus terhére rótt bűncselekmények megalapozott gyanúja fennáll, valamint azt, hogy továbbra is indokolt kényszerintézkedés alkalmazása. A törvényszék szerint azonban már nincs szükség az előzetes letartóztatásra, a házi őrizet kellően szolgálja a büntetőeljárás érdekét. A házi őrizet szabályainak megtartását mozgásérzékelővel is ellenőrzik. Simont március 10-én gyanúsították meg állítólagos Bissau-guineai útlevele – ügyvédje szerint Simonnak nincs ilyenje – miatt felbujtóként közokirat-hamisítással, őrizetbe vették, majd 12-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Az április 6-i választások után meghosszabbították az eredetileg harminc napos kényszerintézkedést még két hónappal – ez ellen fellebbeztek Simonék. A Népszava szerint a fenti eseménysor megerősíti azt a feltételezést, hogy a kormányoldalnak csupán a választás előtt volt fontos Simon letartóztatása és a volt MSZP-elnökhelyettes bécsi számláinak ügye. Ezeken ugyanis 240 millió forintnyi devizát találtak, amelyekkel a volt elnökhelyettes nem tudott elszámolni.


Szanyi: A Simon-ügy Orbán bűne

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője a VS.hu azon kérdésére, hogy mi köze Simon Gábor ügyének Orbán Viktorhoz, a miniszterelnök bűne-e a Simon-ügy, ezt válaszolta: „100 százalékban. Nem tudom, mit követett el Simon Gábor vagy mit nem, de ami vélhető a hírekből, az alapján nem kellene börtönben lennie”.
„Pusztán azért, mert valakinek esetleg a számláján vélhetően van valamilyen összeg, amelyről ő látszólag nem tud kellő módon számot adni, az egy elszámoltatási, egy adóhatósági eljárás kérdése. Simont pedig effektíve az okirathamisítás vádja miatt vitték be. Legalább is ez a fő hivatalos magyarázata a fogvatartásának”
– mondta Szanyi Tibor. Hozzátette:
„Még egyszer mondom: nem tudom, mit követett el, azt viszont tudom, hogy ami miatt a bírói verdikt alapján fogva tartják, olyan pont nincs, mert hogy az ügyvédje szerint nincs neki hamisított külföldi útlevele, és azzal nem nyitott semmilyen számlát sehol”.