Hazai vereség Királyék évzáró búcsúmérkőzésén

-

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este 2-0-ra kikapott a svéd csapattól barátságos mérkőzésen, idei utolsó fellépésén a Groupama Arénában.


Eredmény:

Magyarország–Svédország 0-2 (0-1)

Groupama Aréna, 16 ezer néző
v.: Paolo Valeri (olasz)
Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila (Botka Endre, 69.), Pintér Ádám, Juhász Roland (Hangya Szilveszter, 45.), Kádár Tamás - Vida Máté (Berecz Zsombor, a szünetben), Elek Ákos - Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő (Nagy Dominik, 78.) - Priskin Tamás (Böde Dániel, 58.)
Svédország: Kristoffer Nordfeldt - Emil Krafth (Linus Wahlqvist, 73.), Pontus Jansson, Andreas Granqvist (Victor Lindelöf, a szünetben), Oscar Wendt - Marcus Rohdén, Jakob Johansson (Alexander Fransson, 81.), Oscar Hiljemark, Sam Larsson (Viktor Claesson, 65.) - Isaac Thelin (John Guidetti, 74.), Christopher Nyman
gólszerzők: Larsson (30.), Thelin (67.)
sárga lap: Rohdén (19.), Jansson (86.)


A találkozó előtt a pályán búcsúztatták Király Gábort, Juhász Rolandot, Hajnal Tamást és Vanczák Vilmost. Utóbbi kettő nem öltözhetett be, ugyanakkor Király a félidő közepéig, míg Juhász a végéig kapott kezdőként lehetőséget.


„Büszkeségek a múltban, példaképek a jövőben” – ezzel a molinóval üdvözölte a közönség a válogatottól elbúcsúztatott négy futballistát.

A 16. percben Király – aki korábban 35 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül válogatott karrierje során – kis híján egy nagy hibával tette emlékezetessé a búcsút: egy távoli lövésnél a labda kipattant a melléről, de szerencséjére Thelin hat méterről a kapufát találta telibe. Nem sokkal később viszont már a 40 éves hálóőrnek köszönhetően nem jött össze a svéd vezetés, ugyanis fiatalos lendülettel ért le Jansson közeli lövésére.

Az első magyar lehetőségre a 27. percig kellett várni, ekkor Németh tört be a 16-oson belülre, de lövése mellé szállt. Néhány pillanat múlva elérkezett Király számára a történelmi búcsú ideje, a helyére érkező Megyerinek viszont nem sikerült rutinos kollégájához hasonlóan a bemutatkozása – Király 1998-ban Bécsben az osztrákok ellen 11-est védett első megmozdulásából –, ugyanis a cserét követő szabadrúgás megpattant a sorfalon, és a hálóba vágódott.

A szünetben Hajnalról és Vanczákról is levetítettek egy-egy rövid filmet. A magyar szövetségi kapitány újabb újoncot avatott, Berecz Zsombor érkezett a pályára.

A mérkőzés a fordulást követően sem lett sokkal izgalmasabb, a magyar csapat eleinte támadólag lépett fel, de kapura teljesen veszélytelen volt. A félidő közepén növelte előnyét az addigra fölénybe kerülő vendég együttes, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Bernd Storck Botka Endre, majd Nagy Dominik személyében újabb újoncokat avatott, azonban ez nem hozott érdemi változást, így sima svéd győzelemmel zárult az összecsapás.

„Először is köszönöm a búcsúzó játékosok munkáját, reméljük, sokáig tudnak még hozzájárulni a magyar futballhoz klubjainkban” – kezdte sajtótájékoztatóját Bernd Storck szövetségi kapitány. A német szakember hangsúlyozta, jó tanulómérkőzés volt ez a válogatott számára, ugyanakkor több játékos nem rendelkezik megfelelő rutinnal, ritmussal, ennek hiányában pedig kijönnek a különbségek. Storck ezúttal is hangsúlyozta, hogy minél több nemzetközi találkozóra lenne szükségük ahhoz a játékosoknak, hogy fejlődjenek.

Az elmúlt esztendőről – amelyben benne volt a fantasztikus szereplés is az Európa-bajnokságon – a tréner elmondta, a magyar futball sikeres évet zárt, megmutatta, hogy bárki ellen képes felvenni a versenyt. Hozzátette, a csapat versenyben van még a világbajnoki selejtezősorozatban is, igaz, elhullajtott néhány pontot.

Jan Andersson, a svédek szövetségi kapitánya röviden annyit mondott, nagyon elégedett a mérkőzéssel, ugyanakkor véleménye szerint több gólt szerezhettek volna, e tekintetben csalódott csak kicsit. Hozzátette, kizárólag a saját játékukra koncentráltak, hiszen nem tudták, milyen magyar csapatra számíthatnak két nappal az Andorra elleni világbajnoki selejtezőt követően.

Ez volt a 12. idei találkozója Bernd Storck csapatának, amely három győzelem mellett öt döntetlennel és négy vereséggel zárta a 2016-os esztendőt.

A magyar válogatott 2017-ben első tétmérkőzését március 25-én játssza, amikor a világbajnoki selejtezősorozatban az Európa-bajnok portugálok vendége lesz.