Hazai pályán is védekezni fog a Chelsea?

Fotó: Getty Images / Mike Hewitt / Getty Images / Mike Hewitt

-

HÁTTÉR

Mourinhóék számára ezen a meccsen még fontosabb lenne elkerülni a bekapott gólt, mint az elmúlt hét másik két találkozóján, ugyanis ha vezetést szerez az Atlético, és ők állnak be a kapujuk elé, akkor nagyon kényelmetlen helyzetbe kerül a londoni banda.


José Mourinho a saját szemszögéből nézve tökéletes hetet tudhat maga mögött, hiszen a spanyol és az angol bajnokságot vezető csapat otthonában sem kapott gólt, ráadásul a bajnokit meg is nyerte. Ennek ellenére kritikusai nekiestek a makacs bekkelés, illetve az időhúzó, a játék tempóját pofátlanul lassító taktika miatt. Ennek egyébként az volt a célja, hogy megakadályozza, hogy a meccs elejét rendre megnyomó Liverpool lendületbe jöjjön, illetve, hogy mindig precízen vissza tudjon rendeződni a Chelsea-védelem, nehogy akár csak egy labdányi hely is nyíljon közöttük, ahová Philippe Coutinho belőhet egy passzt. Ugyanez volt a megközelítés az Atlético elleni első meccsen is, ami Mourinho felfogását ismerve egyáltalán nem meglepő. Mourinho úgy véli, hogy az a csapat nyeri a meccset, amelyik kevesebb hibát követ el, és mivel akinél a labda van, annál nagyobb az esély a hibázásra, a labda birtoklása egyfajta félelmet is jelent. Így az a csapat, amelyik éppen védekezik, erősebb. Persze, ez egy elég szélsőséges és negatív megközelítés, de az e mentén kialakított taktika kiváló a játékosabb, labdabirtoklásra építő csapatok felbosszantására – nem véletlen, hogy Mourinho Chelsea-je könnyedén pofozta le a Premier League élmenőit az idei szezonban.

Lehet filozofálni a fociról, de a realitás az, hogy amelyik csapat nem védekezik jól, annak nincs sok esélye a győzelemre


Nézni persze, meg játszani ellene frusztráló lehet, pláne, ha az ember a támadó futball híve – Arjen Robben például egyszerűen csak annyit mondott, hogy ennek köze nincs a focihoz, úgyhogy a ma esti meccset nem is akarja látni. Brendan Rodgers, a Liverpool menedzsere is kiakadt a hétvégi bajnoki után, akkor azt mondta, hogy edzői szempontból baromi könnyű tíz embert bepakolni a kapu elé, viszont neki eszébe se jutna így játszatni csapatát – más kérdés, hogy miután videón visszanézte a meccset, gratulált egykori főnökének az aprólékosan kidolgozott, és parádésan kivitelezett tervhez. Hasonló véleményen van Diego Simeone, bár ő már az odavágón sem húzta föl magát, hiszen tőle sem idegen, hogy besorozza embereit a tizenhatos minden áron történő őrzésére, ha olyan a helyzet. Csak az eredmény számít, és az, hogy nemcsak egyféleképpen lehet nyerni, sokszínűbbé teszi a játékot – véli Simeone, és azt is hozzátette, hogy hibátlanul védekezni ugyanúgy nem egyszerű, mint hatékonyan támadni.

Simeone: a futball folyamatosan fejlődik, nincs olyan rendszer, ami biztosítja a sikert


Ez eddig rendben is van, most viszont az a helyzet, hogy a Chelsea-nek mindneképpen gól kell a továbbjutáshoz, az újabb 0–0 ugyanis csak a hosszabbításra lenne elég. Persze, vasárnap a Liverpool ellen megmutatta a csapat, hogy nyerni is lehet ezzel a megközelítéssel, ám abban talán még Mourinho sem bízik, hogy Miranda majd elcsúszik egy olajfolton, Samuel Eto'o pedig a szabaddá vált labdára lecsapva döntőbe lövi a Chelsea-t. Mourinho azért hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy az Atleti alapvetően nem kontracsapat, amivel akár arra is utalhatott, hogy nem fog jelentősen változtatni a semleges nézők idegeit cincáló védekező taktikáján.

Samuel Eto'ónak a Stamford Bridge-en megyeget a góllövés


A játékosállomány miatt is kézenfekvő a Mourinho csapat kontrajátéka, hiszen tele vannak villámgyors szélsőkkel és támadó középpályásokkal (a sérüléséből visszatérő Hazard, Willian, Oscar, Schürrle), az inkább a védekező középpályások pedig pontosan és gyorsan meg tudják játszani őket, így hihetetlen sebességgel mennek át védekezésből támadásba. Ha vissza azért nem is áll, de valószínűleg óvatosan fog kezdeni a Chelsea, egyetlen madridi gól ugyanis azt jelenti, hogy a londoniaknak már kettőt kell lőniük – az Atlético pedig minden idegenbeli meccsén szerzett gólt ebben a BL-kiírásban. A helyzetet pedig tovább bonyolíthatja, hogy Simeone ebben az esetben nyugodtan visszarendelhet nyolc-kilenc embert a kapuja elé, mert a Chelsea-nek idén komoly problémát jelent a fegyelmezett, sűrű védelmek feltörése. A meccs kulcsfontosságú kérdése lesz tehát, hogy Gary Cahillék képesek-e újabb 90 percen keresztül megakadályozni, hogy a bajnokságban 27, a BL-ben 7 gólnál járó, jövőre talán már a Chelsea-ben focizó Diego Costa betaláljon.


Az Atlético az eltiltott Gabit leszámítva teljes csapattal készülhet, míg a Chelsea középpályáján a hétvégéhez képest Lampardot és Mikelt kell Ramiresre és David Luizra cserélnie a portugál trénernek, ha nem talál ki valami, az eddigiektől egészen eltérő szerkezetet. Petr Cech szintén hiányozni fog, hiszen a karját még nem tudja rendesen fölemelni, de az odavágón megsérült John Terry már visszatérhet a védelem közepébe. Chelsea–Atlético Madrid, 20:45, Digi Sport 1