Hazaengedték a 99 éves korábbi FIFA-elnököt

Fotó: AFP / PEDRO UGARTE

-

Szombaton kiengedték a kórházból a 99 éves Joao Havelange-t, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi, brazil elnökét.


A Rio de Janeiró-i szamaritánus kórház szóvivője elmondta, hogy a légzőszervi problémákkal kezelt egykori sportvezető azért térhetett haza egy nap után, mert állapota stabil, a vizsgálati eredményei pedig megnyugtatóak. Tavaly júniusban légúti gyulladás miatt néhány napig ugyanebben az intézményben ápolták, 2012-ben pedig több mint két hónapot kellett kórházban töltenie egy fertőzés miatt.


Havelange úszóként és vízilabdázóként részt vett az 1936-os berlini, valamint az 1952-es helsinki olimpián. A FIFA-t 24 éven keresztül, 1974 és 1998 között irányította elnökként, ő volt a jelenleg korrupciós vádak miatt felfüggesztett Joseph Blatter elődje.

A brazil sportvezető 2013-ban - ugyancsak korrupció gyanúja miatt - lemondott a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöki posztjáról, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) évtizedek óta tagja. Rio de Janeiróban az Olimpiai Stadion - amelyben a jövő évi ötkarikás játékok atlétikai versenyeit rendezik - az ő nevét viseli.