Hazaárulással vádolják az ellenzéki házelnököt

Fotó: AFP / STR

-

Nicolás Maduro venezuelai elnök azt követelte csütörtökön, hogy az igazságszolgáltatás hazaárulás miatt vonja felelősségre Julio Borgest, az ellenzéki többségű parlament elnökét, aki nyugat-európai országokban tárgyalt az elmúlt napokban.


„Nekem mindegy, mit mond Merkel vagy az angol királynő, Venezuelában igazságot kell szolgáltatni. Ezt az országot nem Londonból, Madridból vagy Washingtonból irányítják. Ők csináljanak, amit csak akarnak, de Venezuelában szigorúan igazságot kell szolgáltatni" - hangoztatta Maduro. Hazaárulásért Venezuelában 20 és 30 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

"Itt senki sem érinthetetlen. Ezt jobb, ha tudják az északi imperialisták és az európaiak is" - húzta alá a venezuelai államfő.

Borges Emmanuel Macron francia elnökkel, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Theresa May brit kormányfővel is tárgyalt európai körútján. Maduro szerint "gazdasági blokád" alá akarja vonatni Venezuelát.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése miatt gyakorlatilag összeomlott, az ellenzék pedig elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon. Ennek ellenére az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek. Washington egyenesen diktátornak minősítette Madurót.

Maduro szerint csak az alkotmányozó nemzetgyűlés vethet véget az ország válságának. Az ellenzék viszont azt mondja: Maduro rendkívül népszerűtlen, és csak saját hatalmát akarja bebetonozni, és el akarja kerülni, hogy jövőre elnökválasztást kelljen tartani.