Hazaárulásért vonnák felelősségre a volt görög pénzügyminisztert

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Janisz Varufakisz ellen többen is feljelentést tettek, ezért a legfelsőbb bíróság ügyésze mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől.


Három feljelentés is érkezett a görög hatóságokhoz a volt pénzügyminiszter, jelenleg parlamenti képviselő Varufakisz ellen, még azelőtt, hogy nyilvánosságra került volna az a hangfelvétel, amely igazolni látszik, hogy hivatali idejében titokban saját minisztériumának informatikai rendszerét is meghekkelte volna, hogy a külföldi hitelezőkkel tárgyaló országban előkészíthesse a kilépést az eurózónából, vagyis a drachma újbóli bevezetését.

A hekkelésre azért lett volna szükség, mert Varufakisz szerint a pénzügyminisztérium alá tartozó közpénzügyi államtitkárságot külföldi hitelezők (trojka: Európai Bizottság-Európai Központi Bank-IMF) irányították, vagyis a görög kincstár pénzéhez nélkülük nem férhetett hozzá. A terv szerint a trojka tudta nélkül hoztak volna létre egy párhuzamos pénzügyi rendszert, amely addig biztosította volna a görög pénzügyek működését, amíg – hónapok múlva – bevezetik a drachmát.


Ezen a felvételen hallható a titkos terv magyarázata


A hekkelési botrány kirobbanása nyomán újabb feljelentésekre számíthat, erről ő maga is beszélt már vasárnap a brit The Telegraph című lapnak.


Közben megszólalt a nagy hekkelési tervbe Varufakisz szerint beavatott államtitkár, Mihalisz Hadziteodoru, kijelentve, hogy semmi sem igaz abból, hogy megpróbálták volna vagy akárcsak tervezték a pénzügyminisztérium rendszerének feltörését.

Az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andreeva is reagált a hangfelvételre. „Tévesnek és alaptalannak” mondta azt, amit a volt miniszter a trojkáról állított, vagyis hogy a hitelezők irányítanák a görög pénzügyminisztérium közpénzügyekért felelős államtitkárságát.


Brüsszel is cáfol