Hawaii betartaná a klímavédelmi egyezményt

Fotó: Getty Images / Matt Roberts

-

A helyi parlament törvénybe iktatta a párizsi megállapodás egyes elemeit.


Hawaii állam törvénybe iktatta a párizsi klímaegyezményben foglalt egyes előírások teljesítését. A helyi kongresszusban megszavazott törvényt David Ige, az állam demokrata kormányzója már alá is írta. Ezzel Hawaii lett az USA első szövetségi állama, amely törvényi úton is felsorakozott a párizsi egyezmény mellé. Az Egyesült Államokban nagy felháborodást keltett Donald Trump döntése, hogy kilépteti az országot a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményből.

Ige szerint Hawaii elkötelezett a környezet védelme mellett és a globális felmelegedés elleni küzdelemben készen áll az együttműködni más államokkal. Szerinte Hawaii közvetlenül megtapasztalja a globális klímaváltozás kártékony következményeit: emelkedik a tengervíz szintje, a dagályok minden korábbinál magasabbak, eltűnnek növényfajok, a korallzátonyok fehérednek és a tengerpart egész szakaszai erodálódnak.

A kormányzó a héten aláírt egy másik törvényt is: ez a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátását korlátozza.

Az elnöki bejelentés estéjén három demokrata irányítású állam – Washington, Kalifornia és New York – kormányzója laza szövetséget hozott létre a párizsi megállapodás teljesítésére, majd a szövetséghez további nyolc állam és Puerto Rico is csatlakozott.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója kedden Pekingben klímavédelmi megállapodást írt alá Kínával.