Havonta 90 ezer menekült is érkezhet Macedóniába Szíriából

-

Akik pár napja voltak a macedón–görög határnál, némi feltartóztatás után hétfőn érték el a magyar határt.


Háromezer, többségében a polgárháború sújtotta Szíriából és a környező országokból menekülő ember is érkezhet naponta Macedóniába a következő hónapokban – mondta Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője.

A migráció oka elsősorban az iraki erőszak és a szíriai polgárháború, valamint az, hogy a szíriai menekültek egyre rosszabb körülmények között élnek Törökországban, Jordániában és Libanonban.

A szóvivő arra szólította fel az Európai Unió 28 tagállamát, hogy biztosítsák a menedékkérők „igazságos elosztását”, és a menekültválságra utalva hozzátette: „őszintén úgy véljük, hogy ha megfelelő intézkedések lépnek életbe, Európa meg tud birkózni ezzel”.

Az európai országoknak, valamint Brüsszelnek elsősorban azoknak az államoknak kellene segítséget nyújtaniuk, amelyek „kimerítették lehetőségeiket”, vagyis Görögországnak, Macedóniának és Szerbiának – magyarázta Fleming.

Macedónia múlt héten megpróbálta feltartóztatni a menekülteket. A helyzet elfajult, nagyon sok menekült megsérült. Végül átengedték őket. Nagyon sokan hétfő éjjel érték el a magyar határt, de a hírek szerint folyamatosan érkeznek az emberek.