Havi egymillió is összejön a legjobb magyar focibíróknak

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Habár a fizetés hivatalosan nem nyilvános, a korábbi nemzetközi bíró elmondása szerint igen jól keres a 11 legjobb magyar játékvezető.


A hazai élvonalban pályafutása során 271 mérkőzésen dirigáló Bede Ferenc a Bors Online-nak mondta el, hogy nagyon is megéri beiratkozni az MLSZ által indított nagyjából 27 ezer forintos kurzusra, aki ugyanis elszánt, kitartó és tehetséges, az idővel igen szépen megélhet a játékvezetésből.


Ugyanakkor azt is hozzátette,hogy már nem a 30 körüli kiöregedett focistákat várják a pályára. Minél fiatalabb, akár 18-20 éves korban érdemes elkezdeni a szakmát.

"Bátran vágjon bele, aki jó irányító készséggel rendelkezik, és jól kommunikál. Ha ez már 18 évesen kialakul, akkor potenciális jelölt. Megfelelő fizikai állapot és később nyelvtudás is szükséges. Kevésbé megfelelő pálya ez annak, aki félénk, könnyen befolyásolható és lobbanékony" – mondta Bede.

Nem titkolta, hogy a játékvezetésnek is megvannak az árnyékosabb oldalai, azonban az élmények bőségesen kárpótolják a bírót egy-egy kellemetlenség után.

"A csapatok, a fantasztikus helyek motiválóak, és ne felejtsük el, hogy itthon egy profi játékvezető havi keresete átlagosan egymillió forint."

A kezdő játékvezetők a megyei bajnokságokban edződnek, ahol akár 2-3 meccsen is fújják a sípot egy hétvégén, a legjobbak innen kerülhetnek be az MLSZ Játékvezető-képző Központi Akadémiájára. Itt már egyre kevesebb, de egyre magasabb színvonalú mérkőzésen kell helyt állni. Magyarországon ma 11 profi játékvezető van, akik a meccspénz mellett - nem nyilvános összegű - havi fix fizetést kapnak a szövetségtől.

Felnőtt nagypályás meccspénz egy mérkőzésen:

Bajnokság Játékvezető Asszisztens
NB I. 90 000 Ft 60 000 Ft
NB II. 60 000 Ft 40 000 Ft
NB III. 30 000 Ft 20 000 Ft

MegyeiI. osztály 12 000 Ft 8000 Ft
MegyeiII. osztály 10 000 Ft 7000 Ft
Megyei III. és IV. osztály 7000 Ft 5000 Ft