Havi 20 napra már megvan a megélhetése 750 ezer embernek

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi

A kormány, a munkaadók és a munkavállalók december elején állapodtak meg abban, hogy 2014-ben a minimálbér 3,6 százalékkal 101 500, a garantált bérminimum (vagyis a szakmunkás minimálbér) 3,5 százalékkal 118 ezer forintra emelkedik. A családi adókedvezmény hatásait nem számolva, a minimálbért keresők valamivel több mint 66 ezer forintot tehetnek zsebre.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, miután az infláció 2,4 százalékos lehet, a minimálbér-emelés reálbér növekedést jelent. A minimálbér az ideihez képest bruttó 2500 forinttal emelkedik.

A munkaadói oldalról Zs. Szőke Zoltán arról beszélt, olyan megállapodás született, amely segít a munkahelyek megőrzésében és újak létrehozásában.

Palkovics Imre szakszervezeti vezető szerint korrekt, tisztességes megállapodás született, bár a megemelt bér közelít a létminimum összegéhez, de annak még csak a 73 százalékát éri el. A KSH júliusban azt közölte, 2012-ben a szerény megélhetéshez nagyjából 86 ezer forintra volt szükség egy egyszemélyes háztartásban.

A változás 750 ezer embert érint.