Haverok szórakozásának indult, óriási üzlet lett belőle

Fotó: Getty Images / Mark Von Holden

-

A baráti társaságok hétvégi szórakozásából kinövő, mára több milliárd dollárt forgató Fantasy Football ugyan már az NFL-lel köt szerződéseket, de még mindig riasztóan szabályozatlan. A játékszervező cégeknél ülők minden adatot látnak, és alkalomadtán fel is használják azokat.


A főbb amerikai sportokban (amerikai futball, hoki, kosárlabda, baseball) rendkívül népszerű a fantasyliga nevű játék, amelyben a résztvevők saját csapatot állítanak össze az adott liga játékosaiból, és minden forduló után pontokat kapnak aszerint, hogyan szerepeltek a gárdájukba „leigazolt” sportolók.

Az első, még golfbarátoknak szóló fantasyjátékot az 1950-es években találta ki Wilfried Winkenbach, igazán népszerűvé azonban az internet és a számítógépek robbanásszerű elterjedése tette az 1990-es évek közepétől. Az egymás elleni online játék lehetősége, a statisztikákhoz való gyors, és szinte azonnali hozzáférés pillanatok alatt tette milliók kedvenc szórakozásává a fantasyligákat. És a játékosokkal együtt a pénz is megérkezett: a SportsLine nevű vállalkozás 2003-ban – még a fantasysportok hőskorában –, 11 millió dolláros üzleti eredményt ért el a hirdetésekből és az előfizetésekből.


Mintha igazi lenne: a játékoskiválasztás (draft) a fantasy sportokban is az egyik legfontosabb nap


A játék elterjedését segítette az online szerencsejátékokról szóló 2006-os törvény (UIGEA), amely a fantasyligákat kivette a szerencsejátékokra és sportfogadásokra vonatkozó szigorú szabályozás alól. Ekkor szálltak be az üzletbe az igazi nagyhalak, így történetünk két főszereplője, a FanDuel és a DraftKings is, melyek mára a piac két legnagyobb szereplőjévé váltak. Rajtuk kívül persze számos médiacég és profi csapat van a tulajdonosok közt.

A játék maga abszolúte addiktív, és teljes embert kíván. A játékosok különböző szintű ligákat alkotnak, egy-egy csoportban nagyjából húsz csapat szerepel. A szezon itt is a drafttal, azaz a játékosok kiválasztásával kezdődik. A képzeletnek a fizetési sapka (salary cap) szab határt, amely megköti a játékos kezét, hiszen csak az általa irányított franchise büdzséje szerint költekezhet. A draft után jön a sorsolás, majd indulhat a szezon. Hétről hétre fordulók vannak, amikor az adott fantasyklub-tulajdonos csapatának játékosai a valós teljesítményükkel gyűjtenek pontot virtuális gazdájuknak.


Minden jó passz pontot ér, úgyhogy csak ügyesen, Tom!


A példa kedvéért: én, mint a VS Lions tulajdonosa, és főedzője egy személyben, megveszem a csapatomba Tom Bradyt, a New England Patriots irányítóját. Jön a hétvégi meccs, ahol Brady kioszt három touchdown passzt, átadásai 90 százalékban jó helyre mennek, de kétszer szerelik (sack), egyszer pedig eladja a labdát (interception) – minden megmozdulása előre rögzített számú pontot ér, amit a meccs végén írnak jóvá nekem. És ez ugyanígy megy az 53 fős keret minden pályára lépő játékosával. A játéknap végén az a játékos örülhet, akinek a csapata több pontot gyűjtött. Persze itt is vannak sérültek, eltiltottak, büntetés, játékos-cserebere (trade) – minden pont úgy, mint az igazi fociban (vagy már sportágban). Részletesebb, a játékmódokba betekintést nyújtó leírást a bowl.hu oldalán találnak.


Cápák a vízben

A fantasyjátékok óriási reklámbevételeket generálnak, évente több milliárd dolláros üzletet jelentenek, miközben a szabályozásuk elég átláthatatlan. Így például az is, hogy egy-egy cégnél ki milyen információkhoz férhet hozzá, használhatja-e azokat, és, ha igen, akkor milyen célra.

A teljesen amatőr kezdeményezésből, baráti társaságok hétvégi szórakozásából kinövő iparág dolgozóinak jó része ma is megszállott játékos, és biztos, hogy van valamelyik ligában egy (vagy több) csapata. Ráadásul sokan közülük a szabályok alakításában (játékosok ára, pontértékek stb.) is aktívan részt vesznek.

A fantasyligák világát uraló, korábban említett két cégnél – DraftKings (DK) és FanDuel (FD) – az utóbbi időben megjelentek a pénzes fantasyjátékok, amikor 25 centtől 1000 dollárig terjedő összeg befizetéséért cserébe pontok helyett már valódi pénzt lehet nyerni a napi vagy heti játékok végén. A szervezők kétmillió dollárt osztanak szét a játékosok között.


Már nem haveri társaságok szombati esti bulija a fantasy foci


A DraftKings egyik alkalmazottja például 350 000 dollárt nyert a FanDuel oldalán futtatott fantasycsapatával – az alapos gyanú szerint olyan információk segítségével, melyek a mezei felhasználók számára nem hozzáférhetőek. Eszerint Ethan Haskell még azelőtt le tudta kérdezni, hogy a Millionaire Maker nevű játékban melyik játékosokat választják ki a legtöbben, mielőtt az adat a többi felhasználó számára nyilvános lett volna. Mintha egy kártyapartin látta volna az ellenfelek lapjait, így a csapatát és a taktikáját is a versenyben részt vevő többi játékoshoz tudta igazítani.

„Az iparágban hatalmas mértékű az átjárás – idézi a NY Times a legalsportsreport.com weboldal szerkesztőjét, Chris Grove-ot. – Annyira speciális, annyira új, és annyira gyorsan növekszik, hogy szinte lehetetlen követni.”


Jay Feely, Amani Toomer, Peyton Manning és Eli Manning egy Fantasy Football eseményen


Hozzáférés engedélyezve

„Semmi sem fontosabb a fantasy játékok tisztaságának megőrzésénél” – adott ki közös közleményt a két nagy cég, miközben a DraftKings egyik munkatársa elismerte, hogy rendszeresen játszottak más ligákban, ahol hatalmas pénzeket nyertek. Ezek után a DK és az FD is megtiltotta a munkatársainak, hogy más cégek által szervezett játékokban részt vegyenek (a saját játékukban történő részvétel bűncselekmény lenne, így az nem merülhetett föl).

A fentebb idézett közleményben szerepel, hogy a cégek igenis ellenőrzik, hogy ki milyen információkhoz fér hozzá, egy független külső szervezet pedig állandóan monitorozza, hogy a munkatársak milyen adatokat használnak föl. „Nincs bizonyítékunk arra, hogy bárki is visszaélt volna az adatokkal” – mondják.


SIRIUS XM Radio Celebrity Fantasy Football Draft-Times Square

A fantasy draft még a Siriuson is vezető hír


Daniel Wallach, egy sportra és szerencsejátékra szakosodott ügyvéd, a New York Times-nak nyilatkozva azonban éppen ezt említi a fantasyligák gyenge pontjaként.

„Éppen az a szabályozás leggyengébb pontja, hogy ki milyen adatokhoz férhet hozzá, és hogy használhatja föl azokat. Amíg nem történik változás, addig ezek a dolgok bármikor megismétlődhetnek. Amennyiben a játékszervező cégek nem teszik meg maguktól a szükséges lépéseket, úgy a törvényhozásnak kell azokat kikényszeríteniük.”

Jogászok szerint ez már nem egyszerű játék, hanem színtiszta, Las Vegas-i típusú szerencsejáték, ami viszont tiltott a sportban.

A 2006-os „fantasyliga-törvény” tiltja például a pusztán szerencsén alapuló online pókert, de engedélyezi az adott liga ismeretére (azaz a tudásra) építő fantasyjátékok szervezését. Az állítás persze sántít, hiszen a póker sem pusztán a szerencséről szól, ahogy a fantasyban sem látni előre, hogy egy rossz lépéstől vajon megsérül-e majd a csapat sztárirányítója. De a játékban hatalmas pénzt sejtő profi ligák lobbija kellően erős volt a törvény elfogadtatásához.


NFL - Owner's Meeting - August 7, 2006

Jerry Jones és Robert Kraft, a liga két hatalmassága már beszállt a fantasy bizniszbe


Csak növekszik egyre

Az aktuális botrány hatására máris beindult a politikai gépezet. Frank Pallone jr. demokrata képviselő már jelezte, hogy kongresszusi meghallgatást fog kezdeményezni az ügyben.

Nem lesz könnyű dolga, a játékosoktól évente befolyó 2,6 milliárd dollár – az Eilers Research felmérése szerint – évente 41 százalékkal nő, és 2020-ra eléri a 14,4 milliárd dollárt. A két legnagyobb cég már szorosra fűzte a kapcsolatokat az NFL-klubokkal, még ha a liga mereven elzárkózik is a hagyományos sportfogadástól. A DraftKing részvényesei között mások mellett ott van Jerry Jones, a Dallas Cowboys és Robert K. Kraft, a New England Patriots tulajdonosának neve is – márpedig itt a liga két leghatalmasabb franchise-áról beszélünk.

A DK nemrégiben írt alá egy három évre szóló szerződést az NFL-lel, hogy a liga partnere legyen az évente megrendezendő, és idén már hárommeccses londoni International Series ideje alatt. Az Egyesült Királyságban ráadásul szabad a pálya a sportfogadás előtt, így semmi akadálya a liga és a DK ottani együttműködésének.


Az Eilers Reasearch munkatársa, Adam Krejcik azt mondja, egy fiatal és gyorsan növekvő iparágban előfordulnak hibák és hibázó alkalmazottak, ám okvetlenül szükség van a kivizsgálásukra, és a szabályok módosítására, ami elengedhetetlen érdeke a fantasyligáknak, különben még azelőtt bajba kerülnek, hogy igazán nagyra nőhetnének.


Megpróbálták, nem sikerült

A tengerentúli fantasyligák hazai népszerűségére alapozva a 2014-2015-ös élvonalbeli bajnokság rajtjára időzítve a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is elindította a saját fantasyligáját. Az amerikai tesókhoz képest egyszerű, könnyen kezelhető játék kezdetben sikeresnek tűnt, sokan regisztráltak, azonban – talán a bajnokság kevéssé izgalmas volta miatt is – fokozatosan lanyhult az érdeklődés, és a szervezők is egyre kevesebb energiát fektettek a projektbe, így szép lassan elhalt az első magyar fantasykísérlet. A 2015–2016-os szezonra az MLSZ már nem indított hivatalos játékot, az előző kísérleten dolgozók pedig hiába próbálnának önerőből újra életet lehelni a projektbe. Ahogy Facebook-oldalukon írják: „Sajnos az indulás nem tudott megvalósulni múlt héten, a technikai és jogi, illetve egyéb problémák még nem hárultak el.”