Havazásra készülnek Jeruzsálemben is

Fotó: AFP / MENAHEM KAHANA

-

A Golán-fennsíkon már havazik, és hamarosan minden 800 méternél magasabban fekvő területen esni fog. Izraelben ritkán fordul elő havazás, és le is áll emiatt az élet, zárva maradnak az iskolák, az emberek nem tudnak elmenni munkahelyükre.


Már több centiméteres hótakaró borítja Észak-Izraelben a Golán-fennsíkot és a Hermon-hegyet, a rendkívüli hideg és a csapadékos időjárás közepette havazásra számítanak éjszakától Jeruzsálemben is – közölte a katonai rádió vasárnap délután. A meteorológiai előrejelzés szerint Izrael nyolcszáz méternél magasabb hegyein hó formájában ér földet a következő napokban a csapadék, fehérbe borulnak a magasan fekvő vidékek északon Galileától a déli Hebron környéki hegyekig, köztük várhatóan a 795 méterrel a tengerszint felett fekvő Jeruzsálemben is.

Éjszaka a hegyekben nulla fok körüli hőmérsékletre számítanak, míg a tengerparti vidékeken nyolc fok körüli érték várható. Vasárnap estétől a hegyvidékeken hóviharokat is jósolnak, de hétfőre csökkenő erejű szelet ígérnek, miközben tovább folytatódik a hideghullám.

A jeruzsálemi városháza ötven hóekével készült fel a havazásra, amelyekkel elsősorban a főútvonalakat és a kórházakhoz vezető utakat próbálják majd járhatóvá tenni. Izraelben az autósoknak általában nincs téli gumiabroncsuk. A ritkán előforduló havazások után csak néhány utat tisztítanak meg, így hóesés után leáll az élet, zárva maradnak az iskolák, az emberek nem tudnak elmenni munkahelyükre.

Az izraeli elektromos művek viszont okult az utóbbi évek ilyenkor szokásos áramszüneteiből, és ezért üzembe állítanak egy hordozható alállomást Jeruzsálem mellett. A rendkívüli időjárás miatt egy civil segítő szervezet felajánlotta, hogy a dialízisre járó, valamint a sürgős segítségre szoruló más betegeket önkénteseikkel díjmentesen kórházba szállítják a következő napokban.

Izrael éghajlata az északi és nyugati részén mérsékelt mediterrán, télen szokott esni némi eső, és a hosszú meleg évszak áprilistól októberig tart. Az ország déli részén szubtrópusi sztyep, illetve trópusi sivatagi éghajlat uralkodik.