Hatvan éve szurkolhattunk utoljára ilyen kevés magyarnak olimpián

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

1956 óta a legkisebb létszámú olimpiai küldöttségünk lehet a riói. Csapatsportokkal rosszul állunk, gyengélkedik a birkózás, a boksz és a súlyemelés is, de kellemes meglepetések is akadnak.


Múlt héten a férfi kézilabda-válogatott 22-14-re kikapott a svédektől az Eb-n, ezzel eldőlt, hogy lemarad a riói olimpiáról. Miután decemberben a nők is leszerepeltek a kvalifikációs vébén, ez lesz az első olimpia, amelyre sem a férfi, sem a női kézicsapatunk nem jut ki. Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon – leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat – mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen.


Más csapatsportokban sem állunk jól, focistákat, kosarasokat és röplabdásokat sem küldünk Rióba, a strandröplabdát és a rögbit talán említeni is felesleges. A becsületünket a pólósok mentik meg: a belgrádi Eb-n a Bíró Attila vezette női válogatott egy bravúros aranyéremmel egyben indulási jogot is szerzett, így jelenleg 77 magyar kvótaszerző sportoló van. Bízhatunk a férfi pólósokban is, akikkel szemben elvárás az áprilisi selejtezőtorna kipipálása. Benedek Tibor csapata minden csoportellenfelénél legalább egy szinttel jobb, továbbjutóként pedig már csak egy negyeddöntőt kell behúznia a kvótáért. Potenciális csoportelsőként a másik csoport negyedikje lesz az ellenfél, várhatóan a kazah, holland, dél-afrikai trió egyike. Ha megelőlegezzük a repjegyet Benedekéknek is, már 90 magyar kvótával számolhatunk.

Még számos sportágban lehet indulási jogokat gyűjteni, de rakétaszerű növekedésre azért ne várjunk. Londonban azonban 157, Pekingben 174, Athénban 209 fős delegáció képviselte Magyarországot. A tendencia tehát egyértelműen kedvezőtlen.


A női pólóválogatott kivágta a rezet Belgrádban


Borkai Zsolt, az olimpiai bizottság elnöke sem gondolja, hogy elérhetjük a londoni létszámot, viszont úgy érzi, „megközelíthetjük” azt. Miközben elismeri, hogy jobb lenne több csapattal kint lenni, mert akkor „azért egészen más a hangulat”, bízik az egyéni sportágakban is: legjobban a cselgáncsban (amelytől további nyolc kvótát remél), a vívásban (7) és a birkózásban (5).

Cselgáncsban a világranglista dönt, és valóban nyolc versenyzőnk áll kvótás helyen, ez a létszám reálisnak tűnik. A vívók akár túl is szárnyalhatják Borkai reményeit, ha a férfi párbajtőrcsapat az utolsó versenyen is megőrzi a kijutást érő helyét. Szilágyi Áron (kard), Szász Emese (párbajtőr) és Márton Anna (kard) indulási joga gyakorlatilag biztos, szintén jól áll a tavalyi világbajnok párbajtőröző Imre Géza és a tavaly Eb-harmadik tőröző Mohamed Aida, de még akár több egyéni indulónk is lehet (a kardozóknál Szilágyi mellett Decsi Tamás, női tőrben Mohameden kívül Knapek Edina és Hopka-Varga Gabriella küzd a részvételért).

A birkózók szereplése eddig csalódás, egyedül Lőrincz Viktornak van kvótája, ám a szakvezetés bízik abban, hogy a hátralévő három kvalifikációs versenyen behúzzuk a minimálisan tervezett kvótákat (3-4 kötöttfogásban, 1-2 szabadfogásban és 1-2 a nőknél). Nem lesz könnyű: a versenyeken az első kettőben kell végezni, illetve a második kvalifikációs tornán a férfiaknál elég az első háromban.

Ezekkel a kvótákkal eddig nagyjából 110 körül alakulhat a termés, de figyelembe kell venni, hogy néhány esetben csökkenni fog a szám. A mostani 77 biztos kvótás közt szerepel ugyanis a szintidőt megfutó négy női maratonista, akik közül azonban csak hárman indulhatnak majd a játékokon, és ugyanígy nem biztos az indulási joga az összes szintidős úszónak.


Lőrincz Viktor, a Las Vegas-i vb egyetlen sikeres magyar birkózója


Kritikus pontok

Nyilván ezen felül is gyűjthetnek még kvótákat a magyar versenyzők, de már csak néhányat sportáganként. Vannak fájó hiányosságok: nincs még kvótánk súlyemelésben és ökölvívásban, de nem megy Rióba a lólengés címvédője, Berki Krisztián sem. Berki a sérüléséből még nem egészen felépülve nem jutott döntőbe a glasgow-i vébén. Sovány vigasz, hogy esetében a Nemzetközi Tornaszövetség is elismerte, hogy rossz a kvalifikációs rendszer, amelyben szó szerint egy perc alatt elúszhat négy év munkája, ha nem sikerül a gyakorlat.


A súlyemelők közül az mehet Rióba, aki a súlycsoportjában az első 15 közt van a világranglistán, ám jelenleg egy ilyen magyar sincs. Ezek után elég nehéz lenne csapatban az első hétbe (nőknél az első hatba) kerülni az Eb-n. A bunyósoknál több kvalifikációs verseny is lesz még, egyelőre nem is kell lemondani a kvótaszerzésről.

Teniszben a férfiaknál senkinek nincs esélye, Babos Tímea viszont nem áll messze az utazástól: a legfrissebb világranglistán az 51., és, ha ezt tudja tartani júliusig, akkor ő is ott lehet Rióban, ahol a ranglista első 56 helyezettje kap indulási jogot. Azt valahogy megemésztjük, hogy nem lesz magyar taekwondós, gumiasztalos és gyeplabdás a Cukorsüveg-hegy lábánál.


Babos még szerválhat egy kvótát


Pozitívumok

Persze van, amire büszkék lehetünk. Jó esély van arra, hogy húsz év után ismét legyen magyar tollaslabdázó az olimpián. Sárosi Laura jelenleg a 33. kvótás pozíciót foglalja el a ranglistán, és csak bent kell maradnia május 5-ig a legjobb 38-ban.

Sportlövészetben a londoni hárommal szemben Rióban öt versenyzőnk (Péni István, Sidi Péter, Szabián Norbert, Tobai-Sike Renáta, Csonka Zsófia) indul majd, igaz, a koronglövő szakágban – amelyben Igaly Diána aranyérmet szerzett 2004-ben – nem indul majd magyar. Triatlonban három magyar, Vanek Margit, Kovács Zsófia és Faldum Gábor is kvótás helyen áll, ráadásul itt már május 15-én véget ér a pontgyűjtő akció.

Összejöhet a maximális kvóta öttusában. Egyelőre csak Kasza Róbertnek és Kovács Saroltának van kvótája, ám összesen csak két-két férfit és nőt indíthat egy nemzet, márpedig Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány ennél még több további kvótás helyezést is vár, elsősorban Marosi Ádámtól és Demeter Bencétől, illetve Földházi Zsófiától.


Kovács Saroltának már van kvótája


Sovány küldöttség

További esélyek is vannak még, kérdés, ezek mekkora sikerrel kecsegtetnek: műugrásban hárman, műúszásban ketten próbálkozhatnak, ritmikus gimnasztikában pedig a 38-szoros magyar bajnok Vass Dórában bízhatunk. A négy kerékpáros szakágban (országúti, hegyi, BMX, pálya) Szoboszlai Patriknak (BMX) a legjobb az esélye a kvótaszerzésre, ha jól szerepel majd a májusi vébén.

Legfeljebb egy-egy íjászunk és szlalom kajak-kenusunk juthat ki az olimpiára, az utóbbi sportágban a Szlovákiából honosított Potocny Marcelnek jók az esélyei, lévén már a vébén is éppen csak lemaradt a kvótáról.

Golfban Rózsa Csillának kevés az esélye, ugyanis szemben 2015-tel, az idén nem vesz részt a rangos Ladies European Touron, ahol lendületesen gyűjthetné a pontokat. A magyar lovassport becsületét a díjlovagló Tóth László mentheti meg.

Összességében hozzávetőleg 130 fős sportolói küldöttség tűnik reálisnak e pillanatban, ami azt jelenti, hogy nem sokkal múljuk felül az 1956-os (111) létszámot.


Magyar delegációk 1896-tól


A jövő útja?

Nem feledkeztünk meg a pingpongról sem, ebben a sportágban az áprilisi, isztambuli selejtezőből közvetlenül is ki lehet jutni Rióba, később pedig a világranglista alapján töltik fel az olimpiai mezőnyt.

Ám a sportág nem ezért érdekes most. A hazai szövetség ugyanis ázsiai játékosok honosítását tervezi. Olyan versenyzőkre azért nincs szükségük, akik „csak a győzelmekért jönnének, de nem itthon edzenének” – nyugtatott meg mindenkit Nátrán Roland, a szövetség elnöke. Olyanok honosítása viszont napirenden van, akik Magyarországon készülnének, és közben átadnák tudásukat, tapasztalatukat a magyaroknak. A lépés szakmailag semmiképpen sem indokolatlan: az idei első World Tour-versenyen, a Tüskecsarnokban különösen nehéz dolguk volt az európai versenyzőknek, a nőknél például kizárólag ázsiaiak jutottak a 16 közé.


Az eddigi 76 kvóta

ATLÉTIKA (17)
Baji Balázs (110 m gát)
Csere Gáspár (maratoni futás)
Gyurkó Fanni (maratoni futás)
Hellebrandt Máté (20 km-es gyaloglás)
Józsa Gábor (maratoni futás)
Kővágó Zoltán (diszkoszvetés)
Krizsán Xénia (hétpróba)
Madarász Viktória (20 km-es gyaloglás)
Márton Anita (súlylökés)
Papp Krisztina (maratoni futás)
Pars Krisztián (kalapácsvetés)
Rácz Sándor (50 km-es gyaloglás)
Srp Miklós (50 km-es gyaloglás)
Staicu Simona (maratoni futás)
Szabó Barbara (magasugrás)
Szabó Tünde (maratoni futás)
Zsivóczky-Farkas Györgyi (hétpróba)

BIRKÓZÁS (1)
Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg)

KAJAK-KENU (15)
15 kvótás (6 férfi kajakos, 5 női kajakos, 4 férfi kenus)

ÖTTUSA (2)
Kasza Róbert
Kovács Sarolta

SPORTLÖVÉSZET (5)
Csonka Zsófia (pisztoly)
Péni István (puska)
Sidi Péter (puska)
Szabián Norbert (puska)
Tobai-Sike Renáta (pisztoly)

ÚSZÁS (20)
Risztov Éva (nyíltvízi 10 km)

A szint (olimpiai kvalifikációs idő):
Balog Gábor (100 m hát), Bernek Péter (200 m gyors, 400 m gyors), Biczó Bence (200 m pillangó), Cseh László (100 m pillangó, 200 m pillangó), Grátz Benjamin (400 m vegyes), György Réka (400 m vegyes), Gyurta Dániel (100 m mell, 200 m mell), Gyurta Gergely (400 m vegyes, 1500 m gyors), Hosszú Katinka (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó), Kapás Boglárka (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Késely Ajna (400 m gyors), Kis Gergő (400 m gyors), Sebestyén Dalma (200 m vegyes), Szilágyi Liliána (200 m pillangó), Takács Krisztián (50 m gyors), Verrasztó Dávid (400 m vegyes), Verrasztó Evelyn (200 m vegyes, 400 m vegyes)

VITORLÁZÁS (3)
Berecz Zsombor (Finndingi)
Tomai Balázs (Laser Standard)
Gádorfalvi Áron (szörf)

VÍZILABDA (13)
női válogatott

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!