Hatszázezren menekülnek Mianmarban a pusztító áradások elől

-

Már kilencvenhatra emelkedett az áldozatok száma.


Az özönvízszerű monszunesők miatt megemelkedett a folyók vízszintje, földcsuszamlások keletkeztek és több mint 486 ezer hektárnyi termőterület került víz alá. Több ezer ház omlott össze, hidakat, utakat rongált meg az árvíz.


A kilencvenhat halálos áldozat közül ötvenhatan Rakhine, tizenegyen Mandalay, heten Szagaing és hatan San szövetségi állam területén vesztették életüket a katasztrófában. Közel hatszázezer embernek kellett elhagynia az otthonát az ítéletidő miatt.

A június óta tartó heves esőzések és áradások miatt a mianmari hatóságok július 31-én katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak négy térséget, beleértve az ítéletidő által leginkább érintett Rakhine, valamint Csin, Szagaing és Magvaj szövetségi államokat.

A tárca vasárnapi jelentése szerint a folyóvizek tovább emelkedő vízszintje a délnyugat-mianmari Ajejarvádi térséget is áradással fenyegeti. A hatóságok arra szólították fel az Ajejarvádi alacsonyan fekvő területein lakókat, hogy hagyják el otthonaikat.

A mianmari meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a szombaton Tajvant megtépázó, azóta trópusi viharrá mérséklődött tájfun, amely jelenleg Kína délkeleti része fölött vonul el, enyhítheti a mianmari esőzések mértékét.