Hatszáz életfogytos könyörög a pápánál

Fotó: Getty Images / Franco Origlia

-

A rabok - amnesztiát remélve - közös levelet írtak Ferenc pápának az olaszországi fegyintézetekből. Az egyházfő korábban "rejtett halálbüntetésnek" nevezte az életfogytiglani ítéletet.


Pénteki sajtóértesülések szerint a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt rabok azt írták Ferenc pápának, hogy az egész életre szóló börtön "embertelen" büntetés. A levél ötlete a 41 éves Giovanni Lentinitől eredt, aki egy calabriai börtönben tölti életfogytiglani büntetését gyilkosság miatt.

A katolikus egyházfő az amerikai kongresszusban mondott beszédében a halálbüntetés eltörlését szorgalmazta. Ferenc pápa a megválasztása után első Húsvéton egy római, fiatalkorúak börtönében elítéltek lábát mosta meg, tavaly pedig ugyanezt tette a római Rebibbia börtönben. 2014 márciusában a nápolyi Poggioreale, júniusban a calabriai Castrovillari börtönben járt, idén nyáron pedig Bolivia egyik börtönében.

A rabok nem titkolt reménye az, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett és decemberben kezdődő szent évben, amelyet az egyházfő az irgalmasságnak szentel, az olasz kormány vagy parlament amnesztiát rendel el.


Olaszországban legutóbb 1990-ben rendeltek el általános kegyelmet. II. János Pál a 2000 jubileumi szentévben is amnesztiát szorgalmazott az olasz politikától, de eredménytelenül. 2006-ban viszont részleges büntetés-elengedéssel csökkentették az olasz börtönök rabjainak számát.

A több mint kétszáz olasz büntetés-végrehajtási intézetben mintegy 54 ezer rab van.