Hátrányos helyzetű roma fiataloknak szánt pénzt költött el egy pár

-

Előbb közhasznú egyesületet alapítottak, aztán pályáztak, utána meg felélték a nyert 29 millió forintot. Kapott belőle a pályázat projektmenedzsere is..


Az ügyészség a végegyházi közhasznú egyesület két vezetője és hat társukkal szemben emelt vádat.


A közhasznú egyesületet a 44 éves férfi és a 37 éves nő alapította és vezette, ők a vádbeli időszakban élettársak voltak. 2010. májusában nyertek uniós pályázaton közel 29,5 millió forint támogatást,hátrányos helyzetű roma fiataloknak szánt ifjúsági klub létrehozására.

Az elszámoláshoz fiktív számlákat használtak, melyek olyan olyan szakmai előadásokról, és színes szabadidős programokról szóltak, amelyek a valóságban nem történtek meg.

A pénzből a pályázat projektmenedzsere egy 49 éves szegedi nő is kapott. Ennek összegét nem sikerült pontosan megállapítani, de 3 és 5 millió forint között van.

A járási és nyomozó ügyészség hét vádlottal szemben – részben végrehajtandó, részben felfüggesztett – börtönbüntetés kiszabására, míg egy vádlottal szemben pénzbüntetés alkalmazására tett indítványt, illetőleg arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által bejelentett polgári jogi igényt a bíróság érdemben bírálja el és annak adjon helyt, tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.