Hátrányba kerülhetnek az orvosnál a be nem jelentett albérlők

Fotó: MTI / Varga György

-

A jogszabály szerint csak akkor kaphatnának egészségügyi ellátást, ha fizetnek.


Mintegy ötvenezer magyar állampolgárnak érvénytelen a biztosítási jogviszonya, mert nincs bejelentett lakcíme. A hatályos törvény szerint ezért nem számítanak belföldinek, és hátrányba kerülhetnek az egészségügyi ellátásban. Székely László ombudsman a jogszabály módosítását szorgalmazza – írja a Magyar Nemzet.

Az alapjogok biztosának jelentése szerint aggályos, hogy a valóságban lakhellyel bíró, de azt rajtuk kívül álló körülmények miatt bejelenteni nem tudó állampolgárok csak térítés ellenében vehetnének igénybe egészségügyi szolgáltatást. Akkor is, ha a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelőtől a biztos azt a tájékoztatást kapta, hogy egy belső, államtitkári utasítás alapján valamennyi érintett „eltérített piros lámpát” kap a taj-kártya ellenőrzésekor, hogy a természetbeni egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzáférjen. Ilyen esetben a beteget ellátják, de figyelmeztetik, hogy rendezetlen a jogviszonya.

Székely szerint elsősorban a jogszabályok nem megfelelő ismerete és a régóta berögzült félelmek miatt nincs sokaknak bejelentett lakcíme, az érintettek közül ugyanis sokan nem tudják, hogy 2013 márciusa óta nem kell a bérbeadó hozzájárulása a bejelentkezéshez.

Az ombudsman a jogsértés orvoslására felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, fontolja meg a belföldiség fogalmának módosítását.