Hatósági eljárás mellett épül az Orbán-kormány újabb biznisze

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Hamarosan az otthonunkba és a munkahelyünkre is betelepszik az épülő 450 MHz-es mobilfrekvencia. A hálózat képes lesz kommunikálni az adóhivatallal, és okos méréssel kordában tartani áramlopásokat. A munkálatok szépséghibája, hogy a frekvenciát elnyerő állami cég, az MVM Net késik a megvalósítással.


A frekvencia birtoklása jó buli, ezt láthatjuk a három mobilszolgáltató, a Telekom, a Telenor és a Vodafone eredményein, de azon a tülekedésen is, amely időnként a rádiócsatornák elnyeréséért folyik. Miért olyan nagy az érdeklődés iránta? Mert a frekvencia véges számban áll rendelkezésre, miközben igen jó üzleteket lehet csinálni vele.


Ezért is jelentett csalódást a piaci szereplők számára, amikor látták, hogy a zászló az államnak áll, és így végül is egyedüli indulóként az MVM Net nyerte meg a 450 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot. Bár a feltétel az volt, hogy az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül működjön a rendszer, húsz hónap alatt pedig már Magyarország területének 95 százalékát lefedjék, novemberben ez utóbbi határidő is lejárt, és a hálózat még mindig csak ígéret.

A hírközlési hatóság becsületére legyen mondva, hogy állami szereplőként is az MVM Net már kétszer kapott büntetést. Igaz, ennek a mértéke (májusban 12, szeptemberben pedig 36 millió forint) elenyésző a beruházás 12,8 milliárd forintos összköltségéhez képest. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság érdeklődésünkre közölte, hogy jelenleg is folyik eljárás, hiszen még mindig csak arról van szó, hogy januártól megkezdődhet a tesztüzem az egy számjegyű utak mentén és néhány nagyvárosban.


Duplán keresnek rajta

Pedig ha már működne az új mobilfrekvencia, akkor beindulhatna a régóta emlegetett „okos mérés”, sőt új technológiát kapnának a kezükbe az adóhivatali revizorok is.


Az okos mérés azt jelenti, hogy az áramszolgáltató negyedóránként kaphat információt akár minden egyes fogyasztó aktuális energiahasználatáról. Ennek az adatnak a közvetítésére a 450 MHz-es mobilfrekvencia is alkalmas, úgyhogy arra készülnek, hogy ha végre kiépül a rendszer, akkor a háztartásokba is beköltözik az intelligens mérőórákkal egyetemben.


Ez már egy okos mérő egy kísérleti program keretében


Ebből pedig elsősorban a szolgáltatóknak lesz hasznuk. Részben az ugyancsak az MVM-csoportba tartozó rendszerirányítónak, a Mavirnak, mert az igényekhez tudja igazítani az áram mennyiségét, és így kevesebb energiát kell vásárolnia a kiegyenlítésre. Másrészt az okos mérőkkel könnyebb lefülelni az áramtolvajokat is. A fogyasztás leolvasása pedig egyből automatikussá válik, így ezzel a költséggel már nem kell számolnia a hamarosan kizárólag állami kézben lévő szolgáltatónak.

A fogyasztónak annyi a bónusz, hogy aki okosan megfigyeli a lakásában forgó-morgó készüléket, az akár a saját fogyasztását is kordában tarthatja, és nemcsak a villany-, hanem előbb-utóbb a gázóra esetében is.

Bár a hivatalos kommunikáció arra helyezi a hangsúlyt a 450 MHz-es frekvencia felhasználásakor, hogy az új hálózatnak elsősorban az államigazgatásban lesz szerepe a hivatalok közötti kommunikációban, ám ez érintheti a hivatalok ügyfeleit is. Különösen az adóhivatali ügyfeleket.

Az online pénztárgépek és az elektronikus útdíjrendszer adatait is mobilhálózaton keresztül juttatják el a hivatalokba, csak miután eddig nem volt állami szolgáltató, ezért ez a piaci szereplők üzlete volt. Bár arról egyelőre nincs szó, hogy a már meglévő rendszereket felforgatnák, és például a kereskedelemben működő 160 ezer pénztárgépben kicserélnék a chipeket, arról azonban van szó, hogy az adóhivatal további online terjeszkedése már az MVM Net-nek hozhat üzletet.

Hónapok óta „fenyegetik” a szolgáltatások vállalkozóit, a masszőröket, a fodrászokat, de időnként még a fogorvosokat is, hogy hozzájuk is bekötik a pénztárgépeket, és a késlekedés egyik oka, hogy várják hozzá a technológia kiépítését. Az újabb adóhivatali adatforgalmat a szolgáltatószektorban, sőt az italautomaták esetében is már az MVM Net végezheti.


Kiemelt kínaiak

Az MVM Net azzal magyarázza a hálózat kiépítésének csúszását, hogy egy Európában először alkalmazott, de nagyon korszerű technológiát alkalmaznak. Olyat, amilyenre csak a kínaiak képesek. Így ki más vinné el a beruházás értékének dandárját, mint a magyar állam kiemelt kínai stratégiai partnere, a Huawei.


Cseng Vejfeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója, amikor februárban bejelentette, hogy 10 milliárd forintért szélessávú internetet épít ki


A kínai cég a beszállító, amely az országszerte szükséges 250 bázisállomás minden alkatrészét hozza, a fővállalkozó pedig az ugyancsak állami kézben lévő Antenna Hungária, amely telepíti az adótornyokat és az egyéb szükséges eszközöket. Utána pedig az MVM Net lesz az üzemeltető, bár az iparági szakértők ehhez epésen hozzáteszik, hogy nem mintha ilyen bonyolult rendszer üzemeltetésében lenne már tapasztalata az állami cégnek.


Az MVM Net azonban így is aranytojást tojó tyúkká válhat az állam kezében. Az árbevétele már az elmúlt években is araszolgatott felfelé, 2012-ben még nem egész 11 milliárd forint volt, tavaly pedig már a 16 milliárdot is meghaladta. A profitja pedig 2014-ben 641 millió forint volt, amelyet osztalékként teljes egészében befizetett a tulajdonos MVM Magyar Villamos Műveknek. Az MVM ezt a bevételt ugyanakkor már szőröstül-bőröstül elnyelte, miután nagyon is jól jött a kormány által vezényelt költekezéshez, egyebek között az E.ON gázüzletágának a megvásárlásához.