Hatóság számolja a szexet és a káromkodást

Fotó: sajtoklub/RTLII / BársonyBence

-

Káromkodás- és szexszámlálót fabrikált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Való Világ megrendszabályozására.


Hiánypótló szolgáltatással bővítette repertoárját a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság: Való Világ-barométert hozott létre, amely számolja, hányszor káromkodnak, pucérkodnak, szexelnek, isznak és dohányoznak a valóságshow szereplői. A szolgáltatás hasznát mi sem mutatja jobban, mint hogy már tudni lehet: a káromkodásrekordot egy óra alatt 113 trágár kifejezés elhangzásával a Való Világ 8 szeptember 20-i adása tartja.

A korábbi évadokhoz hasonlóan ebben a műsorsorozatban is sok szexualitás, obszcén kiszólás, dohányzás, alkoholfogyasztás jelenik meg, amelyek statisztikáját hétről hétre nyilvánosságra hozza honlapján az NMHH annak érdekében, hogy a hatósági eljárásokon túlmutatva felhívja a figyelmet az ártalmas tartalmak negatív hatásaira és a józan médiafogyasztásra. A sok-sok csúnya szót, szexet, cigit azért is tartja aggályosnak a hatóság, mert a műsor nézettségi mutatói a 13–17 éves korosztályban a legmagasabbak.

Az NMHH célja a barométerrel az, hogy a kiskorúak védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutatva bemutassa a morálisan aggályos tartalmak sűrű megjelenését, és látványosan szemléltesse azok gyakoriságának nézettségi trendekkel összekötött elmozdulásait. Ha esetleg ez nem tűnne fel öt perc után a nézőnek. A programban előforduló káros motívumok elemzése kvantitatív módszeren alapul, így lehetőséget ad az időbeli változások kimutatására, valamint a folyamatos összehasonlításra is. Ennek alapján kimutatható, hogy a játékosok egyfolytában káromkodnak – kvantitatívan nézve ez a sokat és nagyon sokat skálán szóródik –, ám amikor sok a szex, akkor jellemzően kevesebb a pia. Ki érti ezt, tényleg.Ők még korábban pucérkodtak, de már hazamentek


Mindenesetre szeptember 20-án káromkodtak a legtöbbet, október 11-én szívták el a legtöbb cigit, augusztus 28-án piáltak a legintenzívebben, már a második napi adásban 22-szer pucérkodtak, és szeptember 18-án dugtak a legtöbbször volt a legtöbb szexuális tartalom, szám szerint 29. A szexualitás megjelenése során annak vizuális és verbális reprezentációját is figyelembe veszik, így a szexualitásra vagy szexuális tevékenységre vonatkozó szóbeli utalások is megjelennek a regisztrált jelenetszámokban – ennek alapján a „kapd be” és a „nyald ki” is a szex témakörébe tartozik. Ezt azért jó tudni.

Az NMHH mindezek után azt javasolja, a szülők nézzék meg, milyen színű karika van a tévé sarkában, mert az nem dísznek van ott (sic!), és ha a gyerek nézne 18-as karikás műsorokat, a szülő kapcsolja el a tévét. De, ugye, akkor meg nem tudjuk megszámolni a bazmegeket, van itt azért gond. Az NMHH nem nagyon tud odacsapni, mert a Való Világ műsorszám szolgáltatója luxemburgi joghatóság alá tartozik, a Médiatanács pedig csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben. Amióta a műsor az RTL 2-re került, a Médiatanács már négy alkalommal fordult az európai hatóságokhoz, részben a műsor tartalmát rendszeresen kifogásoló állampolgári bejelentések miatt is.