Hatméteres betonoszlopon áll majd a Széll Kálmán tér órája

-

A Széll Kálmán tér új órája digitális lesz, egy hatméteres oszlop tetején mutatja majd az időt, és ugyanott fog állni, ahol a régi volt 74 éven át - írja a Népszabadság.


A lap szerint az új órát tervező Baróthy Anna és csapata, a Szövetség '39 a kortárs művészet és a dizájn eszközeivel úgy próbálta aktualizálni a tér és az óra viszonyát, hogy végül egy formailag egyszerű, mégis aktuális technológiákat alkalmazó új köztéri találkozóhely szülessen. A hasábszerű, látszó betonoszlopon - a digitális számok alatt - hangsúlyos árnyékként a régi óra is megjelenik számlapostul, oszlopostul.


Baróthy Anna elmondta, az óra formája eldöntött, de a szerkezetéről, a beleépítendő elektronikai eszközök technológiájáról, tartalmi kérdésekről még folyamatos az egyeztetés a BKK szakembereivel és a szakmai partnerekkel. A fejlesztési szakasz augusztus végéig tart, és az összes közben felvetődő szempont figyelembevételével dolgozzák ki a végső koncepciótervet. Az óra elkészítése, felállítása ősszel kezdődhet el.

A régi órát a tér szétbontása közben szerelték le, és felmerült ugyan, hogy visszakerüljön, de a régi vasváz teljesen szétkorhadt, így az óra egy elszánt budai lokálpatriótának köszönhetően a Kiscelli Múzeumba került - ismerteti az újság.