Hátizsákban próbálta kicsempészni a laptopját a cégvezető

-

A GVH tartott váratlan helyszíni ellenőrzést két cégnél, amelyek ellen eljárást, mert felosztottak egymás közt közbeszerzéseket. A cégvezetők egyike megpróbálta elrejteni a laptopját, a másik pedig gyorsan üzembe helyezett egy nem használt számítógépet, hogy bemutathassa. 10 milliós és 500 ezer forintos bírságot szabott ki rájuk a versenyhivatal.,


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a VIKUV Vízkutató és Fúró (VIKUV) Zrt. és a GEO-SIVO Kft. ellen még novemberben indított versenyfelügyeleti eljárást, és ennek kapcsán tartott bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzéseket.

A VIKUV Zrt. azt állította, hogy nincs a helyszínen a laptopja, miközben azt a hátizsákjába csempészve próbálta elvinni. A GEO-SIVO Kft. ügyvezetője pedig - tudomást szerezve a GVH eljárásáról - egy használaton kívüli gépet helyezett üzembe a saját számítógépe helyett, így nem az általa valóban használt gépet adta át a GVH-nak átvizsgálásra.

A GVH az előző évi árbevételekhez szabta a bírságot: a VIKUV-ra a maximálishoz közelítő, 10 millió forintos, a GEO-SIVO-ra pedig a maximális, 542 340 forintos eljárási bírságot szabta ki.

A vállalkozások szándékosan rosszhiszeműen jártak el, a tények feltárásának meghiúsítását célzó magatartás pedig "az egyik legsúlyosabb eljárási szabálysértés, amelynek célja, hogy megakadályozza a versenyjogsértések feltárását" - indokolta a viszonylag magas bírságot a versenyhatóság.