Hatezernél is több a halott Nepálban

Fotó: AFP / agnes bun

-

Nagyjából ezer uniós állampolgárról nem tudni semmit, elérhetetlenek. A hatóságok már nem számítanak arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt. Nepálban egy hete pusztított nagy erejű földrengés.


A nepáli hatóságok legfrissebb, szombati összesítése szerint az országban már 6624 halálos áldozata van az egy héttel ezelőtti pusztító erejű földrengésnek, a sérültek száma pedig elérte a 14 025-öt. Több mint százan haltak meg Kínában és Indiában.

Rensje Teerink, az Európai Unió katmandui nagykövete közölte, hogy továbbra sem ismert mintegy ezer, uniós országokból származó állampolgár – jórészt turista vagy hegymászó – sorsa. Közülük hivatalosan 12 ember halálát erősítették meg. Egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes azt mondta, hogy az eltűnt uniós állampolgárok többségének valószínűleg nem esett baja, de nem tudnak róluk semmit, mivel elérhetetlen helyen tartózkodnak.

A belügyminisztérium szóvivője szerint a nepáli hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Az azonban nem valószínű, hogy találnak még újabb túlélőket az összedőlt épületek romjai alatt.

A Jomiuri Simbun című japán lap közben arra hívta fel a figyelmet, hogy egy héttel a földrengés után Nepál lakosságának mintegy tíz százaléka – 2,8 millió ember – sátorban vagy ideiglenes szálláson él, és nem tudott visszatérni otthonába. Az újabb földrengéstől való félelmek ellenére azonban változni látszik a helyzet: egyre többen a hazatérést választják – írja az újság helyszíni jelentésében. Egy katmandui belvárosi parkban, ahol több mint tízezer ember lelt menedékre a földrengés után, mára mintegy 2,5 ezren maradtak. A földrengés óta mintegy 400 ezren hagyták el Nepált, most már azonban zsúfolásig megtelnek a Katmanduba induló buszok, még a tetőn is ülnek emberek. A japán újság megállapítja, hogy Nepálban az élet lassan ugyan, de kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, a fővárosban kinyílt a boltok többsége, működnek a pénzkiadó automaták is, de a vállalatok, az iskolák és más intézmények még mindig zárva vannak.