Hatezer forintért repülhetünk Szkopjéba

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Állami támogatás mellett indulnak a Balkánra repülőjáratok.


Heti két járattal vág neki a Balkánnak a Wizz Air 2017 áprilisától. A magyar hátterű fapados légitársaság Podgoricába, Tiranába, Szkopjébe, Pristinába és Szarajevóba jár majd – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. Az előzetes várakozások szerint a gépek töltöttsége az első időszakban 50 százalék fölé várható. Tekintettel arra, hogy a fapadosok jellemzően 90 százalék feletti töltöttséggel működnek átlagban, ez a várható utasszám meglehetősen karcsú.

Nem csoda, hogy eddig senki sem repülte ezeket az útvonalakat, hiszen gazdaságosan aligha lehet üzemeltetni. A Wizz is csak azért vállalja a járatok üzemeltetését, mert az állam kompenzálja az esetleges veszteségeket. A Nemzetgazdasági Minisztériummal a légitársaság négyéves szerződést kötött.

Váradi szerint sok a bizonytalanság a járatokkal kapcsolatban, nem tudni, mennyire lesznek képesek stimulálni a piacot. A járatok indításakor nem számoltak az átszálló utasokra, Váradi szerint az utasaik egy százaléka tartozik ebbe a körbe. Szkopjéba és Podgoricába már 5990 forintért is el lehet repülni, a másik három városba pedig 8990 forintért vannak jegyek.