Hatékonyan fertőzött a mutálódott ebolavírus

Fotó: AFP / PASCAL GUYOT

-

A járvány korai szakaszában jelent meg, és ekkor kezdett nőni az áldozatok száma.


Az ebolavírusról korábban úgy vélték, hogy állatokban lappang, és csak ritkán kerül át emberre, hogy pusztító erejű járványt okozzon. A tudósok úgy gondolták, a vírus kevéssé képes genetikailag alkalmazkodni az emberi szervezethez – olvasható a Cell szaklapban megjelent tanulmányokban. Most 2 kutatócsoport is megállapította, hogy veszélyes mutáción ment át az ebolavírus a nyugat-afrikai járvány idején, és ezért hatékonyabban fertőzött – állapította meg két kutatócsoport. A járványban több mint 11 ezren haltak meg 2013 és 2016 között.

„Az volt az elmélet, hogy az ebolavírus lényegében sosem változik. Azonban a kutatás megmutatta, hogy a kórokozónak egy természetes mutációja, amely a járvány során ment végbe, megváltoztatta az emberi sejtek fertőzőképességét” – írta Kristian Andersen, a Scripps Kutatóintézet fertőző betegségek genetikájával foglalkozó igazgatója, az egyik tanulmány társszerzője. A vírusnak a járvány idején végbement genetikai mutációja után kutatva a két csoport megvizsgálta a nyugat-afrikai áldozatok mintáiból vett kórokozók genetikai térképét. Volt egy mutáció, melyet mindkét kutatócsoport tanulmányozott, és a járvány korai szakaszában jelent meg, akkor, amikor az áldozatok száma exponenciálisan kezdett növekedni.

A GP-A82V jelű mutáció azt a glikofehérjét változtatja meg, amelynek segítségével az ebola bejut a sejtekbe. Állati sejtekkel végzett kísérletek azt mutatták, hogy a mutáns vírus hatékonyabban jut be az emberi és más főemlősök sejtjeibe, de más emlősök szervezetébe nem hatol be könnyebben. Jonathan Ball, a Notthinghami Egyetem virológusa, a másik tanulmány társszerzője szerint az említett mutációval ugyanakkor csökken a vírus képessége, hogy a kórokozó a feltételezett forrása, a denevér sejtjeibe hatoljon. Az ebolavírus GP-A82V mutációja a legutóbbi járvány összes fertőzésének nagyjából 90 százalékát idézte elő a kutatók becslése szerint.