Hatékonyabb menekültelosztást akar az ENSZ

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A menekültek befogadásának hatékonyabb elosztását szorgalmazza a világban az új ENSZ-főtitkár.


António Guterres szerint a nemzetközi közösségnek sokkal jobban kellene támogatnia például Libanont, Törökországot és Jordániát. Ezeket az országokat a menekültek nagyvonalúbb és hatékonyabb elosztásával lehetne felszabadítani a jelenleg rájuk nehezedő óriási nyomás alól – nyilatkozta a volt portugál kormányfő, akit az ENSZ Közgyűlése csütörtökön választott meg egyhangúlag a szervezet új főtitkárává.

Guterres hangsúlyozta: a menekültek elosztásánál nemcsak Európa jöhet szóba befogadóként, hanem Észak-Amerika, Latin-Amerika és Ausztrália is. Egy hatékonyabb elosztási rendszer mintájaként Guterres szerint az 1970-es évek szolgálhat, amikor az egész nemzetközi közösség kiállt a Vietnamból hajókon menekülő tömegek megsegítése mellett.

A Focus hírmagazin szerint Guterres azt is szorgalmazza, hogy az ENSZ a jövőben némileg változtasson a gondolkodásmódján. A megválasztott főtitkár fontosnak tartja, hogy a világszervezet az eddigieknél sokkal keményebben dolgozzon azon, hogy megakadályozza a válságok kirobbanását. „A diplomácia feladata a konfliktusok megelőzése, de elő kell mozdítanunk az életkörülmények és a biztonság javítását, az emberi jogok érvényesülését, valamint meg kell fékeznünk a klímaváltozás következményeit is” – fejtette ki Guterres.

António Guterres 1995 és 2005 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) irányította. Jövő évtől a dél-koreai Ban Ki Muntól veszi át a világszervezet vezetői tisztségét.