Határvita: jogtalan az ellenőrzés – mégis csinálják

Fotó: MTI / Filep István

-

Indokolatlan, hogy Ausztria ellenőrzi a Magyarországról érkező határforgalmat - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter. Az osztrákok szerint pedig a magyar vizsgálat jogtalan. Csak üzengetés van és dugó – megoldás még nincs.


Határellenőrzésre, határvédelemre a magyar–szerb és a magyar–horvát határszakaszon van szükség, nem a magyar-osztrákon, ezért indokolatlan, amit Ausztria tesz - jelentette ki a magyar külügyminiszter az osztrák hatóságok hétfő óta tartó fokozott határellenőrzéséről. A vizsgálódás miatt hatalmas dugók alakultak ki, kezdetben csak a hegyeshalmi átkelőnél, később a „menekülő utak" is beálltak. Szijjártó megjegyezte: ha Ausztria valóban meg akarja védeni a schengeni övezetet, segítsen a külső határ védelmében.

A magyar fél – az osztrák eljárásra válaszképp – maga is elkezdte ellenőrizni az Ausztriából Magyarországra tartókat. Az eredmény: immár a határ mindkét oldalán órákig kell vesztegelni, mire átjuthatnak az autósok az egyik államból a másikba. Erről Szijjártó Péter kijelentette: Magyarországnak joga van ehhez, és furcsa, hogy miközben "magyarok tízezrei szenvednek", mert Ausztria két Schengen-tagállam határellenőrzést tart, "még nekik áll feljebb".

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szerint viszont a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak a közös határon.