Határozottan rosszat tesz az angolnáknak a kokain

-


Olasz kutatók egy csoportja végre megvizsgálta, mi történik, ha tengeri angolnáknak kokaint adnak - írja a Hakaii magazin. Az állatok egyik csoportja ötven napig lakott literenként húsz nanogramm drogot tartalmazó vízben, egy kontrollcsoport egyáltalán nem kapott szert, egy csak a vivőanyagot, amellyel a kokaint beadták. Ezek mellett pedig két csoportnál a szerről való lejövés (3 és 10 napos eltéréssel) hatásait vizsgálták.

Az első megfigyelése az volt a csoportnak, hogy a bedrogozott halak hiperaktívabbak, mint a kontrollcsoport tagjai. Emellett a drog hatására az állatok bőre és belei megvastagodtak, a bőr nyálkássága csökkent és megnövekedett az endokrin-rendszer működtetését befolyásoló hormonok termelése.

A droggal való leállás megviselte az állatokat. Tíz nappal a kokain adagolásának megszakítása után még tovább vastagodott az angolnák bőre. A prolaktin hormon szintje viszont az egészséges életmódot élő angolnákban mérhető alá esett. A bőr elváltozása több ponton befolyásolja az angolnák életét. Nehezíti a párválasztást, a veszélyt jelző feromonok kibocsátását, a sérülések elleni védekezést. A kokain belekre gyakorolt hatása is káros, az állatok életciklusát lerövidíti a drog.

A vizsgálatot azért indították el, mert egy 2014-es mérés szerint az olasz Sarno folyó literenként 13 nanogramm kokaint tartalmaz. A Sarno Európa egyik legszennyezettebb folyója, igaz, a kokain koncentrációja pont nem túl magas. Az Olona folyóban 2008-ban mértek 44 nanogrammos értéket is. És ezt átgondolva, már érdemes megnézni, milyen hatása van a szennyezésnek az ott élő halakra.