Határozatlan időre felfüggesztették az orosz atlétikai szövetséget

-

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát.


Az IAAF tanácsa pénteken este telekonferencián foglalt állást az orosz doppingbotránnyal kapcsolatban. Az IAAF tájékoztatása szerint az egyeztetésen a 27 tagból 24-en vettek részt, érintettként az orosz tag nem szavazhatott, s az elmarasztaló döntés 22:1-es voksaránnyal született meg.
Az eltiltást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolta hétfőn az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.
Az IAAF döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.
Az amerikai hírügynökség szerint először fordul elő, hogy az IAAF egy tagszövetségét felfüggeszti sorozatos doppingesetek miatt.



A feloldás feltétele az, hogy az orosz szövetség egy sor intézkedést hozzon meg. A folyamatot az IAAF egy most felálló bizottsága felügyeli majd.
Amennyiben a felfüggesztés még addig is érvényben marad, Oroszország nem rendezheti meg jövőre Kazanyban a junior világbajnokságot, illetve Csebokszáriban a gyalogló csapatvilágkupát.
Az orosz atlétikát alapjaiban megrázó botrány tavaly decemberben robbant ki. Múlt év végén a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.
A WADA hétfőn örökös eltiltást kért öt versenyzőre - köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, továbbá négy edzőre és az orosz szövetség főorvosára. A WADA ezután kedden felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyét, a létesítmény vezetője, Grigorij Rodcsenkov pedig még aznap lemondott posztjáról, s elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vizsgálatot rendelt el a WADA-jelentés miatt, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel. Közben az Orosz Olimpiai Bizottság etikai bizottsága felszólította Valentyin Balahnyicsevet, az atlétikai szövetség februárban - a doppingügy kipattanása után - távozott vezetőjét, hogy mondjon le tagságáról az olimpiai bizottság végrehajtó tanácsában.
A WADA-bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az volt, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.