Határozatlan ideig tart a fokozott ellenőrzés az osztrák határon

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Az embercsempészek ellen vezették be a fokozott közúti ellenőrzést Ausztria keleti határán, most éppen 30 kilométeres a dugó az M1-esen. Az ellenőrzés határozatlan ideig tart - közölte Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn a ZDF német országos közszolgálati televízióban.


Ausztria keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas embercsempészetre és arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt hétfő délelőttre már 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, feltorlódtak az autók a soproni és a kópházi határnál is. A rendőrég szerint a torlódás a határátkelőkön megszűnt fél 11 után, ám a dugó még mindig óriási.

A magyar kerítés az osztrák belügyminiszter szerint nem sokat ér:


illúzió azt gondolni, hogy az ilyen intézkedések megállítják a menekülteket. A menekültek új utakat találnak majd.

Ha nem ért a szép szóból

Minden egyes halálos áldozat azt jelzi, hogy „gyorsan közös európai megoldásra” van szükség - mondta Joahanna Mikl-Leitner, aki szerint mindenekelőtt egy méltányos elosztási kvótát kell bevezetni.

A közös megoldás kidolgozásához „egyszerűen nyomást kell gyakorolni”, és ehhez „minden eszközt használni kell”. Például ”meg kell kérdőjelezni” az uniós támogatásokat és „csökkenteni kell a támogatásokat” azoknál a tagállamoknál, amelyek nem nem hajlandók a „szolidáris felelősségvállalásra.”


A kerítés másnak sem tetszik

A Die Welt című német lap hétfői számában megjelent összeállításban Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz tartomány belügyminisztere, egyben a tartományi belügyminisztereket és a szövetségi kormány belügyminiszterét összefogó tanácskozó testület, a belügyminiszteri konferencia elnöke azt mondta: „rettentően nehéz számomra, hogy bele kell törődni abba, hogy Európa közepén kerítések húzódnak.” Hozzátette, ki kell várni, hogy a magyar intézkedés milyen hatással lesz Németországra.

A törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach a Die Weltnek azt mondta, hogy szerinte a kerítés nem fejti ki a kívánt elrettentő hatást. „A menekültek megpróbálnak majd átjutni a kerítésen, vagy más utakat választanak" - mondta Wolfgang Bosbach. Hozzátette, hogy az uniós külső határok biztosítása szerinte nem szögesdrótkerítés felépítését jelenti.