Határozatképtelen volt a parlament rendkívüli ülése

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szeptemberben ül össze legközelebb az Országgyűlés.


A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülése. Csak napirend előtti felszólalások hangzottak el.


MSZP: a Fidesz-KDNP-t nem érdekli az ország jövője

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz-KDNP távolmaradását úgy értékelte: a kormánypártokat nem érdekli Magyarország jövője, "csak a saját, önző, hatalommegtartó érdekeiket követik", a valódi problémák elől menekülnek, inkább nyaralnak vagy éppen "lekésték a helikoptert".

Az ülést "az oktatás szabadságának védelme" és a devizahitelesek megsegítése érdekében kezdeményezték. Törvényjavaslatukkal meg akarják akadályozni "az egyik legjobb magyar egyetem, a CEU ellehetetlenítését". A devizahitelesek ügyében Tóth azonnali intézkedéseket sürgetett, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magyar családok tízezrei ne kerüljenek utcára. 72 ezer családot kerestek meg hitelintézetek végrehajtási ügyben – mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: az ellenzék a Soros Györgynek fontos ügyekben még nyáron is összehívja a parlamentet. A felsőoktatásban a kormány célja, hogy a Magyarországon működő összes egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, a tárgyalások jól haladnak, a Soros-egyetemet pedig senki nem akarja bezárni. A devizahitelesekről azt mondta: ha van egyértelmű felelőse a devizahitelezési válságnak, az a baloldal, a válság kezelése pedig a polgári kormányra maradt, ezért döntött a kabinet az árfolyamgátról, a végtörlesztésről és a banki elszámoltatásról, az ellenzék azonban nem szavazta meg ezeket az intézkedéseket. Az államtitkár sajnálata, amiért az MSZP elmulasztotta napirendre kérni például a határzár kérdését, amit szerinte Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt elbontana.


LMP: fel kell függeszteni a kilakoltatásokat

A kilakoltatási moratórium visszaállítását szorgalmazta Hadházy Ákos (LMP), aki szerinte nemcsak a terroristák vehetnek el életeket, hanem azok a "gátlástalan politikusok" is, akik felelőssé tehetők a nehéz helyzetbe kerültek tragédiájáért. Idén 10 ezer kilakoltatásra is sor kerülhet – mondta Hadházy, aki szerint egyes fideszes politikusoknak ez még érdekében is állhat, hogy busás haszonnal adják tovább az így megszerzett ingatlant.

A képviselő a devizahitelesek kárpótlását ígérte, és azt mondta, a kormány azért is felelős, mert tudatosan gyengítette a forintot, a bankoktól elvett extraprofitot pedig nem adta vissza az érintetteknek.

Dömötör válaszában a szocialistákat nevezte a válság fő felelőseinek, és kifogásolta, hogy az LMP velük szövetkezett a rendkívüli ülés érdekében. Az államilag támogatott lakáshitelezési rendszer eltörlése terelte az embereket a devizahitelek felé, a baloldali kormányok pedig semmilyen segítséget nem nyújtottak – mondta az államtitkár. Szerinte az Orbán-kormány intézkedéseit az LMP ezeket nem támogatta, vagyis ha rajtuk múlik, most magasabbak lennének a törlesztő részletek, több pénzt maradt volna a bankoknál és többen adósodtak volna el.


Jobbik: az évszázad átverése

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) az évszázad pénzügyi átverésének nevezte a devizahitelezést. Feltette a kérdést: aki 165 forinton vette fel a hitelét, az miért 256 forintos áron váltotta vissza? Hibásnak nevezte az elszámolási törvényt, amely szerinte a bankoknál hagyta a pénzt, és elszámoláskori árfolyamú elszámolást sürgetett.

Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy hozzájárult az ország kiürítéséhez, a gazdaság kiszárításához. A kifosztógépezetet támogatja az, aki nem járul hozzá a felvétel napján érvényes árfolyam alkalmazásához – mondta Z. Kárpát, és bírálta az LMP-t is, amely korábban a hitelfelvevőket is felelőssé tette. A jobbikos politikus a probléma megoldásáig tartaná fenn a kilakoltatási moratóriumot. "Van pofája azt mondani, hogy elszámoltatták a bankokat?" – fordult a kormány képviselőjéhez, a levezető elnök ezért megintette.

Dömötör megismételte: a baloldal engedett teret a devizahitelezésnek, és a jelenlegi kormány szüntette meg azt. Az államtitkár a Jobbiknak is azt mondta: "a tettesekkel együtt hivatkoznak az áldozatokra" akkor, amikor a szocialistákkal szövetkeztek a rendkívüli ülés összehívásáért.

A kormány intézkedései 1,4 millió embernek segítettek – mondta, bírálva a Jobbikot, hogy elnökük nem szavazta meg az ehhez szükséges törvényeket. Szerinte a jobbikos politikusok minősíthetetlen hangnemben sértegetnek egyes társadalmi csoportokat, köztük a határon túli magyarokat. Mirkóczki Ádám szóvivő a választók egy részére tett sértető megjegyzést, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig az időseket minősítette úgy, ahogy senki az elmúlt 30 évben – mondta az államtitkár.

A Ház jelenlévő képviselői – az MSZP-, az LMP- és a Jobbik-frakció tagjai, valamint a DK-sok kivételével a függetlenek – ezt követően kézzel, majd szavazógéppel is voksoltak a napirendről, de mivel 141 képviselő nem volt jelen, és mindössze 57 támogató voks érkezett, határozatképtelenség miatt nem sikerült elfogadni az ajánlást. Latorcai János levezető elnök a rendkívüli ülést bő fél óra után bezárta és bejelentette, hogy a következő ülését várhatóan szeptember 18-án tartja a Ház.