Határozatképtelen volt a parlament

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A migrációról, az idősekről, az önkormányzati bérekről és az ellenzékről volt szó a parlament ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülésén. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a parlament.


MSZP: Orbán a migráció egyik fő szervezője

Tóth Bertalan (MSZP) Orbán Viktor kormányfőt, valamint Szijjártó Péter és Rogán Antal minisztereket nevezte a migráció fő szervezőinek és kijelentette: az elmúlt három évben a fideszes politikusok belehazudtak a szemünkbe, csak azért, hogy még többet tudjanak lopni. Az MSZP nem a menedékkérők segítése ellen van, hanem a hazudozás és a gyűlöletkeltés ellen – mondta.

A nyugdíjasok helyzetéről beszélve bírálta a magas áfát, amellyel szerinte a tízezer forintos utalvány értékénél lényegesen többet vesznek el az idősektől. A nyugdíjminimum megduplázását és 13. havi járadék folyósítását szorgalmazta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: a kormány fontos feladatának tekinti, hogy segítse az időseket, és hogy megvédje a nyugdíjak értékét. Az MSZP szavazta meg a 13. havi nyugdíj eltörlését, és ugyanezt a politikát folytatnák a szocialisták. Köpönyegforgatónak nevezte Karácsony Gergelyt, és emlékeztetett korábbi elképzeléseire a bevándorlással kapcsolatban, amely szerint növelni kell a bevándorlási hivatal létszámát a gyorsabb ügyintézés érdekében, a bevándorlók elszállásolására a használaton kívüli laktanyákat kellene megnyitni, a határkerítést pedig nem kellene felépíteni, mert az értelmetlen.


Jobbik: a Fidesz a betelepítések kormánya

Vona Gábor (Jobbik) szerint Altusz Kristóf, a külügyi tárca államtitkára az 1300 menedékkérőről beszélve elmondta Orbán Viktor "őszödi beszédét", amelyből kiderült, három éven át hazudtak.

A Jobbik elnöke azt mondta: a Fidesz migrációs politikája összeomlott, képtelenek megvédeni az országot. "A Fidesz a betelepítések kormánya" – mondta. A Stop Soros javaslattal azokat a civileket támadják, amelyeket korábban támogatott a kabinet – mondta Vona, aki szerint a kormányoldal hazugságokat terjeszt a Jobbikról. "Hol van a Fidesz programja?" – kérdezte.

Dömötör azt mondta: Magyarország egyetlen bevándorlót sem fogadott be, ennek ellenkezőjét állítani álhír, bevándorlókat betelepíteni pedig csakis az ellenzék akar. Behódolásnak minősítette azt, amit Vona iszlám fiatalok előtt mondott, behódolásnak a gondolattal, hogy együtt kell élni a migrációval. A Jobbik elnöke az állításával ellentétben igenis érvelt Magyarország uniós tagsága ellen – mondta.

Már tudható, miért nem szavazta meg a Jobbik a kvótaellenes alaptörvény-módosítást, miért fúrták meg a népszavazást. Szerinte a párt és elnökük politikája bármit elárul és bárminek hátat fordít egy kis hatalomért.


Az LMP a rendkívüli ülésről és az önkormányzati dolgozók béréről

Szél Bernadett (LMP) azt mondta, a kormánypártiak elszámolással tartoznak az adófizetők felé, amiért nem jelentek meg az ülésen. Választ követelt Kövér Lászlótól, hogy miért működhet érdemi civil kontroll nélkül a nemzetbiztonsági szolgálatok sora. Mit szól a házelnök ahhoz, hogy Németh Szilárd átveszi a nemzetbiztonsági szolgálatok szerepét, és őt nemzetbiztonsági kockázatnak minősíti? A "fél Fidesz" Soros-ösztöndíjjal tanult, akkor ők is nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, s ezért nincsenek jelen? – kérdezte.

Felszólította a kormánypártokat, adjanak számot, miért nem emelték az önkormányzati dolgozók bérét, és azt firtatta, mikor fogják az illetményalapot 60 ezer forintra növelni.

Pogácsás Tibor belügyi államtitkár azt mondta: a kormány sokat tett azért, hogy az ország teljesítőképességét figyelembe véve a béremelések megtörténjenek, s több területen életpályamodellt vezettek be. A költségvetési törvény lehetővé teszi 2018-tól, hogy az önkormányzatok maguk határozzák meg az illetményalapot, lehetővé vált, hogy 20-50 százalékos eltérítéssel illessék a dolgozókat, s most már az illetményalap emelése is lehetséges. Szerinte olyan helyeken is sztrájkoltak az önkormányzatoknál, ahol jelentős volt a béremelés.