Határozati javaslattal vennék el a támogatást Gyurcsány pártjától

Fotó: MTI/MTVA / Balogh Zoltán

-

Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Tuzson Bence határozati javaslattal kötelezné a kormányt, hogy vizsgálja meg, felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció állami támogatása az Altus szerződése miatt.


A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé három fideszes képviselő, akik előterjesztésükkel azt vizsgáltatnák a kormánnyal, hogy felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Gulyás Gergely, az Országgyűlés kormánypárti alelnöke, valamint Tuzson Bence, a párt szóvivője „A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről és az Európai Unió intézményei iránti bizalom megóvásáról” című indítványukkal kimondatnák az Országgyűléssel:


elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió intézményei a pénzügyi ellenőrzési feladatokat gazdasági társaságokra ruházzák át.

„Az pedig még inkább megdöbbentő, hogy egy országgyűlési képviselő, pártelnök, Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő társaság, az Altus Zrt. vezette konzorcium lássa el ezeket a feladatokat. Mivel Gyurcsány Ferenc az Altusból származó jövedelmét pártjának a támogatására is fordítja, az Európai Bizottság illetékes intézményének döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget, megkérdőjelezi az ellenőrzés objektivitását, alkalmas az Európai Unió tekintélyének és az európai polgárok uniós intézményekbe vetett bizalmának aláásására” – olvasható a javaslatban.

A kormánypárti képviselők ezért azt kezdeményezik, hogy az Országgyűlés a határozati javaslat elfogadásával kérje fel a kormányt az országgyűlési képviselőkre, illetve a politikai pártok finanszírozására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok megvizsgálására. Szeretnék elérni továbbá, hogy a kormány vizsgálja meg azt is, hogy a hatályos uniós és magyar jogszabályokkal, illetve azok módosításával biztosítható-e az ilyen jellegű összeférhetetlenségek megelőzése és szankcionálása. A határozati javaslat emellett azt is megvizsgáltatná a kabinettel, hogy a „törvényes helyzet helyreállításáig” fel lehet-e függeszteni a „magyar törvények megkerülésével bújtatott pártfinanszírozásban részesülő párt” magyar költségvetési forrásból folyósított támogatását.

A politikusok indítványuk indoklásában emlékeztetnek, az EU intézményei nem avatkozhatnak be a tagállamok napi politikai csatározásaiba, nem folytathatnak olyan tevékenységet, amelyek előnyben részesítenek egy pártot, ugyanis minden ilyen tevékenység aláássa az Európai Unió és intézményeinek hitelességét és demokratikus legitimitását.

A napokban derült ki, hogy az Altus vezette 11 tagú konzorciumot mintegy 400 ezer eurós munkával bízta meg az Európai Bizottság, nem pedig ötmillióssal, ahogyan azt korábban a Fidesz európai parlamenti képviselője, Deutsch Tamás állította.

Az Altus korábban bejelentette, hogy beperel több fideszes politikust valótlan állításaik miatt.