Határon túli magyarok: történelmi sikert ért el a Fidesz

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

A határon túli magyar politikusok történelmi sikerként értékelik a Fidesz újabb győzelmét.


Tőkés László szerint a külhoni szavazatoknak döntő szerepe volt abban, hogy a Fidesz-KDNP szövetségnek sikerült kétharmados többséget szereznie. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke bravúrosnak tartotta Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP eredményét. Szerinte a többi volt kommunista országban "menet közben kihullottak a rendszerváltozás elindítói", Magyarországon pedig "a balliberális oldal inkább ellenforradalmi erőként jelenült meg".

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a vasárnapi választások nyomán létrejövő legitim, erős magyar kormány az erdélyi magyarságnak is a szószólója lehet a régióban és Brüsszelben. Személyesen is gratulált Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak a választási eredményért, amely szerinte annyira egyértelmű, hogy nem is kell azt magyarázni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a Fidesz-KDNP választási sikere biztos hátországot ad az erdélyi magyar autonómiatörekvéseknek. Toró T. Tibor azért tartotta fontosnak az autonómiatörekvéseket támogató magyarországi politikai erők győzelmét, mert a magyar kormány „nemzetközi színtéren képviselheti, felerősítheti” az erdélyi magyar közösség törekvéseit. Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) az integráció elmélyítését reméli az újabb Orbán-kormánytól. Biró Zsolt, a párt elnöke reményét fejezte ki, hogy a határon túli szavazatok összesítése után, „nem fér már kétség” a Fidesz-KDNP szövetség újabb kétharmados parlamenti többségéhez. Történelmi sikerként értékelte a Fidesz-KDNP-nek az országgyűlési választáson elért győzelmét Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, aki szerint az erős felhatalmazás a felvidéki magyarságnak is segíthet. Berényi a felvidéki magyar párt nevében közleményben gratulált a Fidesz-KDNP kétharmados győzelméhez. Példa nélkül állónak értékelte a magyar országgyűlési választások eredményét Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, míg Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke szerint a magyar állampolgársággal rendelkező vajdaságiak több mint 95 százaléka a Fidesz-KDNP-re szavazott, és ennek nem pusztán szimbolikus jelentősége van.