Határkerítésre nem ad pénzt ez EU

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A brüsszeli bizottság megvizsgálja a kérést, hogy az EU kifizesse a magyar határvédelem költségeinek egy részét.


Az EU korábban már hozzájárult a magyarországi határvédelem költségeihez – mondta Alexander Winterstein. A Bizottság szóvivője szerint magyar kormány új kérelmét rövid időn belül megvizsgálják és szükség esetén támogatást nyújtanak, de az EU továbbra sem finanszírozza határkerítések építését. Winterstein szerint ez nem fog változni, a határvédelem egyéb költségeihez azonban számos esetben hozzájárult.

Winterstein szerint az európai szolidaritás "kétirányú utca", nem pedig egy "á la carte menü", melyből az ember kiválaszthatja a számára hasznos részeket, mint a hozzájárulást a határvédelem költségeihez, miközben más elemeket elutasít, például az uniós menekültügyi kvótákat.

„Tudomásul vesszük, hogy a magyar kormány mostanra elismeri, hogy a szolidaritás fontos alapelve az Európai Uniónak" – mondta a szóvivő.

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, hogy az EU fizesse ki Magyarország számára a határvédelemre fordított 883 millió euró (270 milliárd forint) felét.