Török hajóra lőttek a líbiaiak

-

A teherszállító a líbiai partoknál megközelítette az Iszlám Állam egyik fellegvárának számító, Derna városát, ezért támadták meg a hajót – állítja a líbiai hadsereg, amely elismerte a támadást. Ankara szerint azonban a hajó nemzetközi vizeken volt, mikor megágyúzták. A harmadik tiszt meghalt, három másik tengerész pedig megsebesült.


Az incidens a török külügyminisztérium beszámolója szerint vasárnap történt. A hajó az ország keleti részén lévő Tobruk kikötőjébe tartott. A nemzetközi vizeken, a parttól 13 tengeri mérföldre hajózó járművet először a szárazföldről ágyúzták, majd amikor megpróbált visszafordulni, kétszer is légicsapást mértek rá - tudatta Ankara.


A líbiai hadsereg szóvivője ezzel szemben azt közölte, hogy a hajó az Iszlám Állam fellegvárának számító Derna felé tartott. A fegyveres erők felszólították a hajót, hogy ne közelítse meg a város kikötőjét, majd miután nem tett eleget a figyelmeztetésnek, a parttól mintegy 10 mérföldre, tehát líbiai felségvizeken megtámadták - közölte. Egy ország felségvizei a partvonaltól 12 tengeri mérföldre terjednek ki. A hajót ezután Tobruk kikötőjébe vontatták.

A hajó a török közlemény szerint Cook-szigeteki zászló alatt közlekedett, de török tulajdonban van. Spanyolországból származó gipszkartont szállított, és a támadásban megrongálódott. A török külügyminisztérium élesen elítélte és szégyenletesnek nevezte a támadást. Közölte, hogy követeli a történtek kivizsgálását a líbiai hatóságoktól, és fenntartja jogát, hogy kártérítést követeljen az incidens miatt a nemzetközi joggal összhangban.


Líbiában belpolitikai káosz uralkodik, az olajban gazdag országban két-két rivális kormány és parlament működik, és számos fegyveres csoport ural kisebb-nagyobb területeket, köztük a Derna környékén egyre befolyásosabb líbiai Iszlám Állam-sejt is. A nemzetközileg elismert líbiai kormány és parlament Tobrukban ülésezik, ahová az ankarai külügyi közlemény állítása szerint a megtámadott török hajó tartott.

Januárban a nemzetközileg elismert kormányhoz hű erők egyik harci repülőgépe megtámadott egy görög cégnek szállító tankerhajót, amely az ország partjainál horgonyzott. A támadásban két tengerész meghalt. Korábban a kormány többször fenyegette a külföldi cégeket, hogy ha valamelyik fegyveres csoporttól vesznek olajat, megtámadja tankereiket.
Abdalláh asz-Száni, a tobruki kormány miniszterelnöke februárban azzal vádolta Ankarát, hogy fegyvereket szállít a felkelőknek.