Halálos áldozatai is vannak a Londonban pusztító hatalmas tűzvésznek

Fotó: MTI/EPA / Facundo Arrizabalaga

-

Az épületből csak a betonváz maradt meg. A lakókat kitelepítették, a tűzben hatan haltak meg.


Szinte teljesen kiégett egy 24 emeletes lakóépület London nyugati részén. A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz rövid idő alatt elborította a házat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet. A második emelettől felfelé jóformán csak a betonváz maradt meg.

A rendőrség szerint a tűzben hatan vesztették életüket. A londoni tűzoltóság parancsnoka, Dany Cotton korábban azt mondta, hogy az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt nehéz megállapítani az áldozatok pontos számát. A londoni mentőszolgálat harminc sérültet szállított a kórházakba.

A tűz oka is ismeretlen egyelőre. A 24 emeletes épület mindegyik szintje égett, és Cotton azt mondta, 29 éves tűzoltói pályafutása alatt ilyet még nem látott.

Az épület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben már sikerült megfékezni. A füstoszlop London egész területéről látható. A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről híres Notting Hill negyedtől.

A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra. Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

A hamu száz méterre a tűztől is befedte a járókelőket. Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálták elhagyni az épületet. Egy ideig attól is tartottak, hogy a toronyház összeomlik. Az épület óriási fáklyaként égett, és szemtanúk szerint többen az égő épületben rekedtek.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője szerint jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésekor. Sadiq Khan, London polgármestere folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal. A környéken befogadóközpontokat létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakóknak.

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelője tavaly és tavalyelőtt jelentős felújítási munkákat végzett. A helyi lakóközösség tavalyi állítólag felhívásban figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal bíró tanácsi ingatlankezelőt, hogy a toronyházban annak belső szerkezete, valamint a tárolókban felgyülemlő hulladék miatt folyamatos a tűzveszély. A levél szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott.

A kerületi tanács vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.